• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

20.06.2022

09:03

PRESTANITE ODMAH! Svi su poludeli za detoksom od LIMUNA I ČIJA SEMENKI, a eksperti otkrivaju ZAŠTO je to OPASNO!

TikTok/drlindseyschmidt

Ljubav

PRESTANITE ODMAH! Svi su poludeli za detoksom od LIMUNA I ČIJA SEMENKI, a eksperti otkrivaju ZAŠTO je to OPASNO!

Podeli vest

Najnoviji zdravstveni trend, "unutrašnji tuš" može izazvati stomačne probleme

Klipovi koji su dospeli do milionske publike, prikazuju korisnike kako piju čašu vode sa limunom i pune dve kašike čija semenki.

Rečeno je da ova kombinacija "ispira telo", delujući kao prirodni laksativ.

Stručnjaci za ishranu rekli su za MailOnline da bi ovaj "trik", kako je označen na društvenim mrežama, mogao da izazove nadimanje i nelagodnost, ako se prebrzo popije.

Drugi su prihvatili da bi to moglo da funkcioniše, ali su upozorili da bi to potencijalno moglo da izazove opstrukciju creva, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Rekli su da je bolje jesti više vlakana iz raznih biljnih izvora tokom dana, kako bi se ublažio zatvor.

Dve kašike čia semena obezbeđuju oko 10 g vlakana, što je ekvivalentno pola konzerve pasulja i oko trećine dnevnog preporučenog unosa.

Vlakna su neophodna za funkcionisanje creva. Deluju tako što omekšavaju stolicu što olakšava njen prolazak.

Iako mnogi stručnjaci za zdravlje creva i blogeri hrane, podržavaju ova trend, drugi smatraju da može biti opasan. 

Profesor Tom Sanders, stručnjak za ishranu na "King's College London", rekao je za MailOnline:

- Ne bih se iznenadio da su pogoršali sindrom iritabilnog creva.

Dr Ijan Džonson, stručnjak za ishranu na Institutu Kuadram Bioscience u Norviku, rekao je da bi visok sadržaj vlakana u semenkama čije mogao da ih učini "korisnim povremenim prehrambenim artiklom", ali je i dodao:

- Kao i kod bilo koje neobične dijetetske komponente, sumnjam da je konzumiranje velikih doza u jednom obroku veoma dobra ideja. Poznato je da neki nekonvencionalni izvori dijetalnih vlakana konzumiranih na ovaj način izazivaju opstrukciju creva.

 

 

Dr Džonson je, međutim, insistirao na tome da nema dokaza da je to tačno za čija semenke.

Opstrukcija creva je kada sadržaj hrane ne može da prođe kroz creva. To može dovesti do dehidracije, otvora u crevu, zbog čega njegov sadržaj vodi u stomak, i aspiracije - kada se sadržaj želuca udahne u pluća.

Dr Karmen Piernas, istraživač i naučnik za ishranu sa Univerziteta u Oksfordu, rekla je za MailOnline da vlakna treba da dolaze iz "različitih izvora tokom dana, svakog dana".

Ona je rekla:

- Pijenje ovoga jednom dnevno, verovatno bi doprinelo dijetalnim vlaknima i trebalo bi da pomogne zdravlju creva. Ali važnije je uzeti u obzir ostatak ishrane i pokušati da sledite obrazac zasnovan na zdravim biljkama, koji bi sigurno doprineo dostizanju dnevne preporučene količine vlakana, umesto jedne doze sa velikim količinama vlakana.

Dr Duen Melor, dijetetičar na medicinskoj školi Aston u Birmingemu, složio se da bi TikTok mešavina bila dobar izvor vlakana.

Ali on je za MailOnline rekao da to "može dovesti do nadimanja i nelagodnosti", ako se ne konzumira sa dovoljno tečnosti.

Rekao je da bi seme trebalo "konzumirati sa puno tečnosti i idealno je mešati u salate, hleb ili dodati u kašu, a ne konzumirati pomešano sa vodom".

TikTok je ranije bio na udaru kritika zbog opasnih viralnih trendova, uključujući i onaj koji je podstakao ljude da pokušaju da oblikuju rastopljeno vruće saće, zbog čega je jedan dečak dobio opekotine trećeg stepena.

A jednoj devojci je uklonjen deo creva, nakon što je progutala magnete kada je kopirala klipove koji su ih koristili da bi stvorili izgled pirsinga na jeziku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija