SIGURNI TRIKOVI ZA PREPOZNAVANJE NAJBOLJEG SEZONSKOG VOĆA! Kad je suva peteljka, tad je slatka LUBENICA

Shutterstock

07:09 Ljubav i zdravlje 0

informer.rs | 01. 07. 2022.

SIGURNI TRIKOVI ZA PREPOZNAVANJE NAJBOLJEG SEZONSKOG VOĆA! Kad je suva peteljka, tad je slatka LUBENICA

Jedan od načina da ulepšamo sebi vreo letnji dan jeste da se zasladimo ohlađenim sezonskim voćem - lubenicom


Ali kako je ponuda velika, problem je da li ćemo izabrati dobre i slasne komade. Evo nekoliko trikova pomoću kojih ćete moći da odaberete zrelu lubenicu. Dovoljno vam je svega nekoliko sekundi, pažljiv pogled i dobro čulo mirisa.

1. Kad kupujete lubenicu, prvo pogledajte ima li lubenica mrlju na dnu. To je mesto na kom je ležala u bašti.

Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bele ili svetlozelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Pixabay

Kako se čuva lubenica

Lubenica sadrži više nutrijenata ako se čuva na sobnoj temperaturi nego kada se čuva na hladnom. A kada je isečete, a ne pojedete celu, ostatak obmotajte samolepljivom folijom i možete je čuvati tri dana.

2. Ako na dnu lubenice primetite linije koje obrazuju mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom faze sazrevanja, a veći broj oprašivanja utiče na slatkoću lubenice.

3. Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Nije dobra ni premala ni prevelika. Dok se ona premala očito još nije razvila, posebno velike lubenice mogu da budu preterano vodenaste i bezukusne. Zato su one srednje veličine najbolje. Mnogi lubenicu biraju i prema obliku - takozvane muške su izduženije i manje slatke od ženskih, koje su oble, okrugle i po pravilu vrlo slatke.

4. Što se tiče svežine, pogledajte peteljku lubenice. Ako je zavijena poput repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice. Zrela lubenica treba da ima braon peteljku. Ako je peteljka zelena - lubenica nije dozrela do kraja.

BONUS VIDEO:



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.