
Shutterstock
SIGURNI TRIKOVI ZA PREPOZNAVANJE NAJBOLJEG SEZONSKOG VOĆA! Kad je suva peteljka, tad je slatka LUBENICA
Jedan od načina da ulepšamo sebi vreo letnji dan jeste da se zasladimo ohlađenim sezonskim voćem - lubenicom
Ali kako je ponuda velika, problem je da li ćemo izabrati dobre i slasne komade. Evo nekoliko trikova pomoću kojih ćete moći da odaberete zrelu lubenicu. Dovoljno vam je svega nekoliko sekundi, pažljiv pogled i dobro čulo mirisa.



1. Kad kupujete lubenicu, prvo pogledajte ima li lubenica mrlju na dnu. To je mesto na kom je ležala u bašti.
Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bele ili svetlozelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Pixabay
Kako se čuva lubenica
Lubenica sadrži više nutrijenata ako se čuva na sobnoj temperaturi nego kada se čuva na hladnom. A kada je isečete, a ne pojedete celu, ostatak obmotajte samolepljivom folijom i možete je čuvati tri dana.
2. Ako na dnu lubenice primetite linije koje obrazuju mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom faze sazrevanja, a veći broj oprašivanja utiče na slatkoću lubenice.
3. Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Nije dobra ni premala ni prevelika. Dok se ona premala očito još nije razvila, posebno velike lubenice mogu da budu preterano vodenaste i bezukusne. Zato su one srednje veličine najbolje. Mnogi lubenicu biraju i prema obliku - takozvane muške su izduženije i manje slatke od ženskih, koje su oble, okrugle i po pravilu vrlo slatke.
4. Što se tiče svežine, pogledajte peteljku lubenice. Ako je zavijena poput repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice. Zrela lubenica treba da ima braon peteljku. Ako je peteljka zelena - lubenica nije dozrela do kraja.
BONUS VIDEO:
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
Informer.rs/J.G. | Ponedeljak, 20. 06. 2022.