• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

25.07.2022

13:08

MUČI VAS NESANICA? Pozovite neke od BILJAKA u pomoć!

Ljubav

MUČI VAS NESANICA? Pozovite neke od BILJAKA u pomoć!

Podeli vest

Nesanica može da bude prava noćna mora dok sat otkucava kroz noć, a vi ste budni i to čujete. Ali niste usamljeni u tome, jer taj problem pogađa mnoge...

Šta možete da učinite kod nesanice? Pokušajte da brojite ovce - to zaista može da deluje. Ali, isprobajte i neki od ovde navedenih pristupa. Umirujući čaj, dah ulja lavande i stvaranje rutune u vezi sa spavanjem će vam pomoći da lakše zaspite i da se ujutru probudite manje umorni i nervozni.

Biljke za prvu pomoć

Valerijana može da pomogne da se brže zaspi bez efekta “mamurluka” koje prati neke pilule za spavanje. Ona se vezuje za iste receptore u mozgu kao trankvilajzeri, kakav je valijum. Od valerijane možete da napravite čaj, a ako vam je njen miris neprijatan, uzmite pola do jedne kašičice tinkture ili dve kapsule korena valerijane jedan sat pre odlaska u krevet.

Foto: Shutterstock

Ako vam je miris valerijane neprijatan, uzmite tinkturu ili kapsule korena ove biljke

Lavanda je od davnina korišćena za ublažavanje nesanice, bolesti nerava i lošeg varenja. Stavljana je u tople, opuštajuće kupke koje su obezbeđivale miran san, a danas se, ipak, najčešće koristi za pravljenje čaja. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande deluje blagotvorno i u slučajevima poremećaja spavanja. Priprema se jednostavno, a deluje brzo. Dve kašičice cvetova lavande prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Čaj zasladite medom i pijte dve šolje dnevno, jednu obavezno pre spavanja.

Foto: Shutterstock

Miris lavande ima umirujuća svojstva

Ovu aromatičnu biljku možete iskoristiti i u obliku eteričnog ulja tako što ćete kanuti nekoliko kapi u posudicu sa toplom vodom i staviti pored kreveta. Isto tako, na ručne zglobove stavite par kapi lavandinog ulja, a možete i etričnog ulja jasmina.

Foto: Shutterstock

Čaj od majčine dušice

I majčina dušica ima smirujući efekat. Budući da sadrži lako isparljive sastojke, čaj od majčine dušice treba spremati u poklopljenoj posudi jer u suprotnom neće imati blagotvorna svojstva. Čaj se priprema na sledeći način – kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Kad se čaj prohladi, procedite ga i popijte. Ukoliko ne možete da podnesete gorčinu, zasladite kašičicom meda.

Zdrave navike

Svakodnevno odlazite na počinak i budite se u približno u isto vreme i izbegavajte dnevno dremanje. Vežbajte i ostanite aktivni, najbolje 20 do 30 minuta dnevno, pet do šest sati pre spavanja. Izbegavajte večernje aktivnosti: zamenite gledanje televizije slušanjem radija i čitanjem opuštajuće literature. Topla kupka, lagani obrok ili polusatna šetnja pre spavanja takođe mogu da pomognu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija