• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

02.08.2022

17:14

KADA JE PRAVO VREME DA DETE POČNE DA TRENIRA? Trener otkriva za Informer.rs u kom uzrastu treba upisati mališana na sport!

Pexels

Ljubav

KADA JE PRAVO VREME DA DETE POČNE DA TRENIRA? Trener otkriva za Informer.rs u kom uzrastu treba upisati mališana na sport!

Podeli vest

Deca su, od najranijeg perioda, vrlo aktivna. Sve počinje od puzanja, trčanja i pentranja, pa vašem detetu treba obezbediti dovoljno fizičkih aktivnosti kako bi potrošilo višak energije

Dete ima svoje specifične potrebe. Među njima je i mnogo više vremena provedenog u kretanju, što je jedan od najvažnijih faktora zdravlja. Kroz fizičku aktivnost deca razvijaju telesne i psihičke veštine. Većina njih tu svoju potrebu ispunjava kroz igru.

Kada je pravo vreme da dete počne da trenira?

Da bi zdrave navike stekli još u detinjstvu, mališane treba najpre upoznati sa sportom kroz igru i druženje, što će koristiti njihovom rastu i razvoju. 

Foto: Shutterstock

I šetnja ljubimca je dobar početak!

- Deca se, po prirodi, od najmlađih dana kreću, puze, penju, trče i skaču. Samim tim je najbolje da im taj period - period odrastanja i bezbrižnosti što duže traje. Međutim, kada govorimo o najboljem periodu kada bi deca trebalo da počnu da se, u kontrolisanim uslovima, uz trenera, bave sportom, to bi bio uzrast od četiri godine - ističe sportski operativni trener modernog plesa Kristina Aleksić.

Ko su operativni treneri?

Operativni treneri su treneri osposobljeni za rad u oblasti plesa, sporta i fitnesa. 

U zavisnosti od uzrasta i discipline kojim se deca bave,varira kako dužina tako i intenzitet treninga. U proseku, to bude od 2 do 3 puta nedeljno.

Kako deca treba da se hrane? 

Treba uzeti u obzir i ishranu deteta. Danas se uglavnom ne hranimo zdravo, unosimo puno ugljenih hidrata i šećera, te treba obratiti pažnju na ishranu deteta zbog zdravog razvoja. 

- Deca moraju da se hrane raznovrsno, i da u ishrani treba da imaju i slatko i slano, ali da to bude umereno, kao i sve u životu - ističe Aleksić.

Nažalost, sve više je gojazne dece koja se ne bave fizičkom aktivnošću, međutim, ako odluče da se pokrenu to ne mora nužno da znači da će im treninzi "teško pasti".

Foto: Pexels

- Sve je stvar volje i želje kako deteta, tako roditelja. Ako su i dete i roditelj spremni da zajedno radimo sve, može. Kako u životu, tako i u sportu svima treba pružiti jednake šanse, nevezano da li je neko gojazan ili ne - zaključujue Kristina Aleksić.

Školica sporta je bitna zato što se deca kroz igru i sport pravilno razvijaju. Ona nisu svesna da su na treningu i pod obavezom, nego dolaze na čas da se igraju i uživaju. Deca se na taj način socijalizuju i razvijaju interesovanje i ljubav prema sportu.

BONUS VIDEO: 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija