• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.08.2022

16:56

UKLONITE MRAVE IZ VAŠEG DVORIŠTA! Stvari iz prirode rešavaju problem!

Ljubav

UKLONITE MRAVE IZ VAŠEG DVORIŠTA! Stvari iz prirode rešavaju problem!

Podeli vest

Mravi su insekti koji nastanjuju kako naše domove, tako i bašte. Formiranjem mravinjaka oni mogu da unište posađene biljke, a gaje i biljne vaši

Za razliku od mrava radnika, njihova kraljica ima samo jedan zadatak da polaže jaja, o kojima se onda brinu sterilni radnici.

Aktivnosti mrava u bašti ili voćnjaku:

Gaje lisne vaši zbog ishrane "mednom rosom". Različite vrste mrava preferiraju različite vrste biljnih vaši. 
Za ishranu koriste zrelo voće, a naročito ono oštećeno. Vole biljke sa većim sadržajem šećera (jagoda, šargarepa, bundeva, grašak).
Raznose seme korova.
Mravi su korisni i neophodni u ekosistemu bašte.
Grade mravinjake.

Ukoliko mravi naprave mravinjak blizu biljke ta biljka više ne raste i polako propada. Ako se mravi nasele ispod stabla voćke ona se za 2-3 godine može osušiti. Na mestu gde se nasele povećavaju kiselost zemljišta i to negativno utiče na biljke. Mravi su čuvari lisnih vaši jer za ishranu koriste "mednu rosu" koju izlučuju lisne vaši. Oni ove vaši brane od njihovih neprijatelja, kao što su: bubamare, zlatooke, osolike muve. Gde god se pojave lisne vaši znajte da su i mravi u blizini. Upravo je simbioza između mrava i lisnih vaši najveći problem.

Foto: Pixabay

Mravi

Za suzbijanje mrava treba ukloniti uzrok - biljne vaši

Da biste se rešili mrava treba da uklonite njihov uzrok, a to su biljne vaši. Kada se upuštate u borbu protiv lisnih vaši potrebno je da znate da pažnja istovremeno treba da se posveti mravima jer će oni preneti biljne vaši na novu lokaciju da bi ih zaštitili. Mravi će za svoj mravinjak naći mesto na zemljištu koje se ne ašovi i ne kopa. Oni ne vole uznemiravanje. Ako su već izabrali vašu baštu za svoj mravinjak, onda je vreme da krenete u akciju. Mravinjak treba duboko kopati, ne samo na površini. Potrebno je uništiti kraljicu koja je duboko pod zemljom. Raskopan mravinjak možete posuti krečom ili pepelom.

Mravi prete i voćnjaku

U voćnjaku treba posaditi nanu i valerijanu koje će svojim mirisom terati mrave. Takođe, ako se oko stabla zavežu grančice i listovi paradajza mravi se neće popeti u krošnju i tamo preneti lisne vaši i braniti ih od prirodnih neprijatelja. Na stablo mogu biti postavljeni i lepljivi pojasevi.

Mravi ne podnose jake i oštre mirise poput peršuna, lovora, anisa, lišća paradajza, origana, belog luka, pelena, cimeta, lavande, nevena, sirća, soca od kafe, kore limuna, krastavca, duvana. Razne vrste mrava različito reaguju na mirise. Ponekad je dovoljno u mravinjak zabosti grančice paradajza ili listove peršuna i oni će ga napustiti. Mravinjak možemo posuti i vrućim pepelom, pšeničnim brašnom ili grizom. Takođe, mravi ne vole ni miris čađi. Za neke vrste mrava dovoljno je da karton, površine 20 cm², sa malo čađi stavimo uz mravinjak i mravi će se odseliti.

Koji preparati su efikasni u borbi protiv mrava?

Mravi ne vole ni mirise biljnih ulja. Možete napraviti preparat od 10 litara vode, 2 šolje biljnog ulja, malo deterdženta za suđe ili šampona i malo sirća i time preliti raskopan mravinjak. Postupak treba ponoviti nakon nekoliko dana. A evo još nekoliko preparata korisnih u borbi protiv mrava.

Preparat od paradajza

Preparat od mladih listova ili zaperaka paradajza je odlično sredstvo za teranje mrava iz bašte. Mravi toliko ne vole paradajz da nikada ne grade mravinjake u blizini paradajza.

Preparat od ljute paprike

Ljuta paprika će delovati kao repelet koji tera mrave. Dovoljno je poprskati mesto na kome se nalaze mravi rastvorom ljute paprike.

Foto: pixabay.com

Preparat od pelena

Najpre treba 300 g svežih listova i cvetova pelena potopiti u 10 litara vode i to ostaviti da odstoji 3 dana. Nakon toga preparat je potrebno procediti i njime tretirati mravinjak.

Šećer i kvasac

Kvasac se prirodno nalazi u zemljištu i mravi ga redovno ukanjaju iz svog mravinjaka. Da bismo pospešili razvoj kvasca možemo mravinjak zalivati vodenim rastvorom šećera ili smese kvasca, šećera i vode. Potrebno je ostaviti taj rastvor neko vreme da se kvasac aktivira i tada preliti mravinjak koji smo malo raskopali, a potom mravinjak treba ponovo zagrnuti. Zagrtanje je potrebno obaviti zbog poboljšanja rasta kvasca u njemu. To će primorati mrave da se odsele.

BONUS VIDEO:

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija