PRODUŽITE ROK TRAJANJA JABUKAMA! Pomoću ovog trika će biti svežije!

Shutterstock

19:17 Ljubav i zdravlje 0

informer.rs | 05. 08. 2022.

PRODUŽITE ROK TRAJANJA JABUKAMA! Pomoću ovog trika će biti svežije!

Jabuke su voće koje često jedemo, kako u kolačima, tako i za užinu. Ipak, da bi što duže opstale, treba ih pravilno čuvati


Većina ljudi jabuke drži u posudi s ostalim voćem, ali pokazalo se da to baš i nije najbolje mesto za njih, naročito ako ne planirate da ih sve pojedete u roku od nekoliko dana. Da biste jabuke održali svežima, najbolje ih je držati u vlažnom i hladnom okruženju.

Shutterstock

Jabuke

Fioka frižidera je idealna, i jabuke će tamo trajati oko dve do tri nedelje. Ako nemate mesta u fiokama, možete ih slobodno zamotati i držati ih u podrumu ili garaži. Voće dozreva 6 do 10 puta brže ako je na sobnoj temperaturi,  a idealna temperatura za skladištenje jabuka je između 0 i 3 stepeni Celzijusa.

Stručnjaci tvrde da su jabuke jedan od najčešćih proizvođača etilena, koji ih s vremenom omekšava i daje im onu mekanu i kašastu teksturu, a to može naškoditi i ostalom voću koje stoji uz njih. Iz tog razloga, držanje jabuka na hladnom, a ne na kuhinjskom pultu, može usporiti emisiju etilena.

Što se tiče smeđe boje na jabuci kada se iseče, ne postoji način na koji se to može u potpunosti zaustaviti, budući da nastaje zbog kiseonika u vazduhu, ali postoji nekoliko kućnih trikova za usporavanje procesa; npr. dodavanje malo limuna, sirćeta ili čak vode.

Pixabay

Za najbolju tehniku očuvanja, stručnjaci preporučuju zamrzavanje. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje, i zatim na njega stavite kriške jabuke tako da se ne dodiruju. Zamrzivač mora biti postavljen na najnižu temperaturu jer će se voće tako brže smrznuti i zadržati više svojih nutritivnih vrednosti. Zamrznite ih na nekoliko sati, ili dok se potpuno ne smrznu, a zatim ih uklonite s papira i stavite u posudu ili kesu za zamrzavanje da ih vratite u zamrzivač.

BONUS VIDEO:

 

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.