16 NAMIRNICA KOJE NE TREBA DRŽATI ZAJEDNO! Ako ih čuvate jedne do drugih mogu biti POGUBNE PO ZDRAVLJE!

Shutterstock

20:32 Ljubav i zdravlje 0

Informer.rs/J.G. | 17. 08. 2022.

16 NAMIRNICA KOJE NE TREBA DRŽATI ZAJEDNO! Ako ih čuvate jedne do drugih mogu biti POGUBNE PO ZDRAVLJE!

Ukoliko određene namirnice čuvate jedne do drugih, može doći do emitovanja etilena

Kada je ishrana u pitanju, mnogi ljudi ne obraćaju pažnju o tome kako čuvaju svoje namirnice. Ono što većina ne zna, jeste da zapravo određene kombinacije namirnica mogu delovati pogubno po vaš organizam, što govori i nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Iako su pojedine kombinacije voća i povrća gotovo neizbežne kada je ishrana u pitanju, njih ipak ne bi trebalo da čuvate na istom mestu. Neke namirnice emituju etilen, gas zbog kog drugi proizvodi prerano sazrevaju. To može izazvati i truljenje, pa bi trebalo da izbegavate da ih skladištite zajedno - ističe nutricionistkinja i otkriva koje su to namirnice:

Jabuke i šargarepe

Jabuke proizvode mnogo etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite sa drugom hranom. Posebno ne stavljajte jabuke pored šargarepe. U suprotnom, šargarepa će dobiti gorak ukus, nakon samo dve nedelje.

Krastavci i paradajz

Krastavci su veoma osetljivi na etilen. Bolje je ne čuvati ih sa paradjzom, iako su savršen par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje je da krastavce čuvate u frižideru, a paradajz na pultu u kuhinji.

Luk i krompir

Luk brzo upija vlagu, a trebalo bi da ostane suv, dok krompir ispušta previše vlage, tako da ne mogu da koegzistiraju. Vremenom, krompir će početi da klija, a na luku će se pojaviti zeleni izdanci.

Pixabay

luk

Banane i avokado

Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazri, onda nezreli avokado bezbedno možete staviti u papirnu kesu i čuvati pored banana.

Breskve i banane

Zrele breskve bi trebalo da se drže dalje od banana, jer će sav etilen koji banane ispuštaju prouzrokovati da breskve sazrevaju brže nego inače. Što je banana zrelija, više gasa će se osloboditi.

Patlidžani i dinje

Dinje mogu učiniti da se patlidžani brže pokvare. Zato pazite da ih ne čuvate jedne pored drugih. Takođe, ako želite da čuvate patlidžane u frižideru, bolje je da ih držite podalje bolje od bilo kakvog voća.

Grožđe i mango

Grožđe je veoma "krhko i delikatno", kada je u pitanju skladištenje. Ne toleriše drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše etilena i proces sazrevanja i truljenja se dešava brže.

Borovnica i jagode

Borovnice su "klimakterične" (nastavljaju da sazrevaju i nakon branja i emituju etilen), a jagode nisu klimakterične. Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode sa borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.

BONUS VIDEO:



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.