• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

19.09.2022

13:20

SEZONA GRIPA je NA PRAGU! Ko bi trebalo da se VAKCINIŠE?

Shutterstock

Ljubav

SEZONA GRIPA je NA PRAGU! Ko bi trebalo da se VAKCINIŠE?

Podeli vest

Grip je trenutno opasniji od omikrona, a najgora je kombinacija ova dva, opominje dr Goran Vukomanović, pedijatar-kardiolog...

Kakva će biti predstojeća sezona gripa, niko u svetu ne može da predvidi, ali postoje naznake da bi mogao da bude jači nego prethodne dve godine. Takođe, postoji bojazan od sudara gripa i korone, te je opšta preporuka da se vakcinišemo, posebno ugrožene grupe, čulo se na stručnom skupu prošle nedelje na kome su prisustvovali najpriznatiji stručnjaci iz različitih grana medicine.

- Rizik od hospitalizacije i smrti uzrokovanih gripom raste s godinama starosti. Sa starenjem dolazi do slabljenja imuniteta, tu su često i pridružene bolesti (dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, metaboličke bolesti), te se stope hospitalizacije i smrti uzrokovane gripom značajno povećavaju tokom sedme i osme decenije života. Zato su jedna od najvažnijih grupa za vakcinaciju osobe starije od 65 godina - kaže prof. dr Miloš Marković, imunolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ugrožena su i deca

Pomalo se zaboravlja da su gripom ugrožena i deca, koja su glavni izvor, odnosno prenosilac, te SZO preporučuje da se vakcinišu sa navršenih šest meseci.

Foto: Shutterstock

Ni mladi u odličnoj kondiciji nisu izuzeti od mogućih komplikacija

- Grip je trenutno opasniji od omikrona, a najgora je kombinacija ova dva. Kod dece zaraženost traje i po dve nedelje, što je duže nego kod odraslih, a statistike koje su vodili Amerikanci pokazuju da se hitnim službama zbog komplikacija usled gripa javilo čak 43 odsto najmlađih koji su prethodno bili zdravi, tj. nisu imali pridružene bolesti - opominje mr. sci. med. dr Goran Vukomanović, pedijatar-kardiolog sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova".

Najbolji i najuspešniji način lečenja je prevencija, što podrazumeva i vakcinaciju.

- U posebnom su riziku hronični bolesnici, starije osobe, ljudi oštećenog imuniteta, trudnice. Ali ni oni koji se smatraju zdravim, uz to, i mladi i u odličnoj kondiciji, nisu izuzeti od mogućih komplikacija, pa čak i smrti, te je i za njih vakcinacija najbezbedniji način sticanja imuniteta - poručuje prof. dr Goran Stevanović, infektolog i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija