• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.09.2022

16:20

OVE NAMIRNICE OBAVEZNO OPERITE PRE UPOTREBE! Obratite pažnju na sledeće detalje!

Shutterstock

Ljubav

OVE NAMIRNICE OBAVEZNO OPERITE PRE UPOTREBE! Obratite pažnju na sledeće detalje!

Podeli vest

Ove namirnice obavezno treba oprati pre korišćenja, ističu stručnjaci

Voće i povrće s jestivom korom

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

Voće i povrće s korom koja se ljušti

Iako voće i povrće ljuštite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato ga je pre ljuštenja treba dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…

Foto: pexels.com

Banane

Orašaste plodove

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu.

Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati.

Ove namirnice možete prati, ali i ne morate:

Piletina

Bakterije na svežem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. Ipak, drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem rizikuje razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoperu, kuhinjsku ploču…

Stručnjaci se ne mogu složiti koja od teorija je sasvim tačna – treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami!  Sve bakterije se, inače, pečenjem, prženjem i kuvanje uništavaju.

Foto: Shutterstock

Ostalo meso

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsti mesa (svinjetine, govedine, teletine, jagnjetine…) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem.

Ako ste u dilemi, a želite se rešiti viška krvi na mesu, umesto da ga operete vodom, obrišite ga papirnatim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija