• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.10.2022

09:20

DOKTORKA Obradović otkrila koje POVRĆE je NAJZDRAVIJE! A evo šta treba da znate ako spremate ZIMNICU

Ljubav

DOKTORKA Obradović otkrila koje POVRĆE je NAJZDRAVIJE! A evo šta treba da znate ako spremate ZIMNICU

Podeli vest

Doktorka Biserka Obradović govorila je u jutarnjem programu o zimnici, ali i o tome koje povrće je najzdravije

 - Zimnica je jako zdrava. Hiljadu puta smo govorili o koristi C vitamina, to je pokretačka snaga za osnovnu odbranu za stvaranje limfocita. C vitamin nam je neophodan tokom zime, a gde ga ima najviše nego u kiselom kupusu i u turšijama.Bolje je koristiti zimnicu nego uzimati suplemente kao dodatke. Pre nego što kažemo šta je neophodno, moramo da se prisetimo šta je zimnica, kako se pravi. Ona se pravi od Đurđevdana do Mitrovdana, kada se ostavlja kupus za zimu. Ne treba u decembru da se stavlja -  kaže doktorka i dodaje:

 - Ako domaćica sprema zimnicu za sve članove domaćinstva, vodiće računa da stavlja što manje hemikalija. Zatim, treba da vodi računa da li će staviti konzervans i vinobran ili će izvšiti proces sterilizacije i pasterizacije. Da podsetimo, sterilizacija je proces gde stavljamo povrće na temperaturu preko 100 stepeni, a pasterizacija ispod 100. To se radi da bi se uništile bakterije. Dozirano treba da stavimo konzervans -  rekla je doktorka Obradović.

Foto: Shutterstock

Kupus je zdrav

Postoji jedno pravilo koji mnogi ne poštuju, a koje i te kako utiče na zdravlje.

 - Na pet kilgorama treba da ide četvrtina vinobrana, iako obično kažu da jedna kesica ide na 10 kilograma povrća. To treba smanjiti duplo. Kada stavljamo konzervans, ta zimnica ne sme da se jede 40 dana. To je vreme koje je potrebno da se konerzvans razgradi, da ne bi bio štetan. Svi ti dodaci su uglavnom kancerogene materije koje treba da izbegavamo. Dakle, ako to stavljamo, ne smemo da jedemo mesec i po dana -  otkrila je doktorka.

Paprika i kupus

 - Dve osnovne namirnice za zdravlje naših creva su paprika i kupus. Pored njih, imamo mešanu turšiju. Svako povrće ima svoje minerale, karfioli, krastavci, luk, ali najvažnije, što godinama tražim, jesu zelene lubenice u turšiji.To je najbolji sastojak od svih, to je fenomenalno, potrudite se da nađete. Važno je da budu zelene, oduševićete se ukusom - otkrila je doktorka i dodala:

Foto: Pixabay

 - Turšijsko ljuto grožđe takođe. Otkriću kako se pravi, to je vrlo jednostavno. Kupite 4 ili 5 kilograma belog grožđa, očistite ga od petiljki i operite. Ništa se ne kuva, potrebno vam je 2,5 litra vode, 75 grama soli, četvrtina vinobrana i jedna rakijska čašica esencije. To se istopi, naliju se tegle, zatvore i to je završeno. Izuzetno zdravo. Ne jede se takođe 40 dana - rekla je doktorka Obradović.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija