• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.10.2022

19:00

Kako da POVRATITE SAMOPOUZDANJE? Psiholog otkriva KOGA treba SLUŠATI!

Shutterstock

Ljubav

Kako da POVRATITE SAMOPOUZDANJE? Psiholog otkriva KOGA treba SLUŠATI!

Podeli vest

Složićete se da je samopouzdanje veoma važna tema? Velika većina ljudi širom sveta ima problem sa samopouzdanjem u većoj ili manjoj meri...

Postoji deset načina kojima biste mogli da povratite samopouzdanje, kaže Kosmopolitan. Čak iako imate samopouzdanja, ovi saveti mogu da vam pomognu da ga održavate.

1. Sredite profil

Čeprkajte po svojim omiljenom profilu na društvenim mrežama. Naravno čitanje glupih statusa i linkova vaših prijatelja može vas samo izludeti, ali studija Kornel univerziteta pronašla je da editovanje i dodavanje informacija na vaš profil utiče da se bolje osećate znajući da se fantastične stvari dešavaju u vašem životu. 

 

 

Šta kažu stručnjaci?

Naspurot lažnom samopouzdanju koje je produkt kulture, postoji pravo, realno i autentično samopouzdanje koje se uopšte ne bazira na tome šta misle drugi, kaže psihoterapaut dr Vladimir Mišić.

Ako želite jako, zdravo, stabilno i trajno, pravo i realno samopouzdanje:

1. odmah od sada i zauvek prestanite da se poredite sa drugima (možete se umesto toga porediti sa sobom)
2. prestanite da vrednujete sebe na osnovu uspeha i neuspeha
3. odustanite od očekivanja i zahteva da vas drugi prihvate, vole, razumeju i podrže 
4. sledite samo vaš put, put koji ste sami odabrali 
5. dozvolite da verujete sebi tako što ćete raditi i odlučivati ono što vi mislite da treba, a ne šta drugi misle (prezumite odgovornost za vaš život)

 

2. Omiljena odevna kombinacija

Obucite 'autfit' u kojem znate da sigurno izgledate fantastično. Kada nosite nešto u šta ste sigurni da vam lepo stoji, vaše ubeđenje o sebi samoj raste, navodi klinički psiholog Elizabet Lombardo. Postoji razlog zašto Kim Kardašijan uvek nosi haljine sličnog kroja - ona u tome razbija i svesna je toga.

3. Plešite

Idite na žurku i đuskajte. Svaka forma vežbanja proizvodi biohemijske promene u vašem telu koje jačaju raspoloženje i samopouzdanja, navodi Lombardo. 

4. Pazite na držanje

Sedite pravo! Iako zvučimo kao vaša mama, ovo totalno pali. Istraživači za državnog Univerziteta u Ohaju pronašli su da poboljšanjem držanja otklanjate sumnje i preispitivanja iz svojih misli. Sledeći put kada ste na važnom sastanku, sedite pravo i izgledaćete kao jaka i pametna osoba.

Foto: Pixabay

Umesto table uspeha možete da vodite i dnevnik

5. Tabla uspeha

Napravite tablu dostignuća na koja ste najviše ponosni (a da to ne budu samo recepti za koje se kunete da ćete isprobati). Podsećajući se na neverovatne stvari koje ste postigli – diploma, solo letovanje, takmičenja – shvatićete koliko ste sposobni i koliko vredite.

6. Nosite crveno

Studije su pokazale da crvena boja privlači muškarce kao magnet. Em ćete dobiti injekciju samopouzdanja, em ćete njega još više zaintrigirati.

7. Uradite nešto lepo za druge

Pridržite vrata nekome, ostavite veliku napojnicu, pustite dečka koji kasni pre vas. Kada radimo nešto lepo, to je jedan od retkih momenata kada se zapravo obraćamo sebi što je direktan podizač samopouzdanja, navodi Lombardo.

Foto: Freepick

Crveno podiže samopouzdanje

8. Klimajte glavom

Zvuči glupo, ali novija studija pronalazi da klimanje glavom gore-dole dok govorimo podstiče da izgledamo hrabrije. Dakle, bez nervoze i treskavog glasa.

9. Redovno vođenje ljubavi

Ne postoji veći podizač samopouzdanja od vođenja ljubavi. Kada je vaš nivo stresa visok, vaše samopouzdanje počinje da se lomi. Vrhunac redukuje stres, a zatim vraća samopouzdanje na svoje mesto. Ukoliko partner nije dostupan za ljubav, uradite to sami.

10. Postavite cilj

Ne govorimo o trčanju maratona ili pisanju romana. Vaš zacrtani cilj može da bude jednostavan kao što je štampanje sto slika koje čuvate online ili kuvanje prave hrane za večeru jednom nedeljno. Imajući cilj koji ste ostvarili i takoreći razbili, staviće vas visoko na lestvicu samopouzdanja!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17