• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

20.10.2022

22:55

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE TREBA UZIMATI SA ANTIBIOTICIMA! Možete napraviti više štete, nego koristi!

Shutterstock

Ljubav

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE TREBA UZIMATI SA ANTIBIOTICIMA! Možete napraviti više štete, nego koristi!

Podeli vest

Ukoliko uzimate antibiotike, preporuka je da izbegavate mlečne proizvode, grejpfrut i još neke namirnice

Antibiotici su neverovatni u borbi protiv infekcija, toliko da se često prepisuju pacijentima, koji se nadaju brzom rešenju da se otarase raznih bolesti. Međutim, antibiotici se bore samo protiv jedne vrste bolesti: bakterijskih infekcija, kao što su strep grlo ili infekcije urinarnog trakta. Za virusne infekcije kao što su prehlada ili grip, oni su potpuno neefikasni.

Da bi se maksimizirala efikasnost antibiotika, potrebno ih je pravilno propisati i pravilno koristiti. Da biste izbegli stomačne tegobe, antibiotike treba uzimati sa hranom, ali neke namirnice mogu dovesti do drugih neželjenih nuspojava, pa čak i sprečiti lekove da rade svoj posao. 

1. Grejpfrut

Izbegavanje voćnog soka dok uzimate antibiotike je dobra ideja, a posebno treba izbegavati onaj od grejpfrutai, kaže Kelsi Lorenc, savetnik za ishranu.

- Sokovi od pomorandže, jabuke, brusnice i grejpfruta imaju potencijal da ometaju efikasnost antibiotika - objašnjava ona.

- Sok od grejpfruta, posebno, može povećati efikasnost mnogih lekova, što čini opasnim mešanje ova dva.

Nije potrebno mnogo grejpfruta da bi potencijalno izazvali probleme.

- Važno je zapamtiti da je samo jedan ceo grejpfrut ili otprilike jedna velika čaša soka, dovoljni da promenite nivoe mnogih lekova u krvi - kaže Healthline.

- A neki od ovih lekova mogu imati ozbiljne neželjene efekte kada stupe u interakciju sa grejpfrutom.

2. Mlečni proizvodi

- Mlečni proizvodi, uključujući mleko, sir i jogurt, mogu smanjiti efikasnost nekih antibiotika zbog visokog sadržaja kalcijuma - navodi Lorenc.

- Kalcijum u mlečnim proizvodima može da se veže za antibiotike, sprečavajući ih da rade svoj posao.

Ali zar ne bi trebalo da uzimamo jogurt sa antibioticima u nadi da će probiotici pomoći u sprečavanju neželjenih nuspojava, poput dijareje? Dobro pitanje. Da, probiotici mogu nadoknaditi gastrointestinalne efekte antibiotika, ali kako Lorenc ističe, mlečni proizvodi mogu da utiču na to koliko dobro funkcionišu vaši antibiotici.

- Ostavite interval od dva do tri sata između uzimanja antibiotika i jedenja ili pijenja mlečnih proizvoda - kaže Lorenc. I nabavite drugu, nemlečnu hranu koja sadrži korisne probiotike, prema "PureWow"-u, to uključuje kiseli kupus, kimči i masline.

Foto: Pixabay

antibiotici

3. Obogaćena hrana

Mlečni proizvodi nisu jedina hrana sa kalcijumom.

- Uobičajena obogaćena hrana uključuje žitarice za doručak, neka biljna mleka i pločice granole - kaže Lorenc.

- Jedenje hrane koja je obogaćena mineralima poput kalcijuma može smanjiti efikasnost antibiotika isto kao što to može da pije mleko - objašnjava ona. Čak i mleko bez mleka može biti skriveni izvor kalcijuma i minerala, ističe Samaritan Health Services.

Još jedna komponenta obogaćene hrane na koju treba obratiti pažnju je gvožđe. Registrovani dijetetičar Katrina Seidman rekla je za Chicago Tribune da i "Kalcijum i gvožđe mogu da ometaju sposobnost tela da apsorbuje određene vrste antibiotika poznatih kao kinoloni". Pored mlečnih proizvoda, Seidman preporučuje da se držite podalje od hrane bogate gvožđem (kao što su viršle ili žitarice koje su obogaćene gvožđem) dok uzimate antibiotike.

4. Alkohol

Ako uzimate antibiotike, nije dobro vreme da utapate bolove od streptokoknog grla uz ledenu kriglu piva ili koktel.

- Alkohol se obrađuje u jetri, baš kao i mnogi lekovi, uključujući neke antibiotike - upozorava Lorenc.

- U nekim slučajevima, to može učiniti lekove manje moćnim ili snažnijim, a to ne želite kada uzimate antibiotik.

Antibiotici nisu jedini lekovi koje treba izbegavati dok konzumirate alkohol.

- Stotine često korišćenih lekova na recept i bez recepta mogu imati negativnu interakciju sa alkoholom - upozorava VebMD.

- U nekim slučajevima, interakcije sa alkoholom mogu smanjiti efikasnost lekova ili ih učiniti beskorisnim. U drugim slučajevima, interakcije sa alkoholom mogu učiniti lekove štetnim ili čak toksičnim za telo.

- To uključuje lekove za srce, nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAID) i lekove za razređivanje krvi, kaže VebMD, a prenosi Best Life.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Izvadite glavu iz rupe

pre 1 godinu

GLUUUUPOSTI OZ 19.VEKA! Za alkohol je tačno. Ostalo je debilizam. U jogurtu, kiselom mleku i kefiru su najbolji probiotici koje NE TREBA piti iz kutijica kako sada slušamo gluposti! A grejpfrut je problem kod ljudi koji piju antikoagulanse, a za sve druge je uvek blagodet! Kao i zdrave , a ne GMO žitarice! Beskrajno prepisujete iste gluposti!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija