• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.10.2022

10:13

FLEKSIBILNO VEGETARIJANSTVO SVE POPULARNIJI NAČIN ISHRANE! Više povrća, a manje mesa

Shutterstock

Ljubav

FLEKSIBILNO VEGETARIJANSTVO SVE POPULARNIJI NAČIN ISHRANE! Više povrća, a manje mesa

Podeli vest

Ako vas zanima kako da očuvate zdravlje i kondiciju, a pritom ne želite da slepo sledite rigorozna pravila, razmislite o tome da postanete "fleksiterijanac"!

Reč je o načinu ishrane koji predstavlja "fleksibilno vegetarijanstvo" - jedete voće i povrće kao vegetarijanac, ali povremeno uživate i u životinjskim proizvodima, naravno, i u mesu.

Ovu dijetu je smislila američka nutricionistkinja Don Džekson Blatner pre desetak godina, a godinama se nalazi u pet najboljih načina ishrane na svetu koje podržavaju lekari.

Don je bila vegetarijanka više od 15 godina, a u retkim prilikama je jela meso, posle čega je osećala krivicu. Zato je smislila zdravu kombinaciju koja pomaže, kako kaže, da smršate ne gladujući, budete zdravi, sprečite bolesti i dodate koju godinu životu. Za razliku od drugih načina ishrane, ovaj način ishrane nema jasna pravila ni preporučeni broj kalorija, pa se zato lakše i psihički podnosi.

Foto: Pixabay

Primer jelovnika

Doručak

Parče hleba s posnim sirom i svežom paprikom

Užina

jabuka

Ručak

integralno pecivo, pljeskavica od junećeg mesa, nekoliko listova zelene salate
sezonsko voće

Užina

Šaka orašastih plodova

Večera

mešano povrće prženo u malo ulja s kockicama tofua, semenkama susama i dodatkom đumbira
šoljica kuvanog integralnog pirinča

 - Ne morate reći da više nikada nećete jesti meso, što psihički može da deluje kao opterećenje. Samo ćete pripaziti da ne jedete svakodnevno šnicle i pečenje, već svaki treći ili peti dan, na primer - objašnjava nutricionistkinja.

OBRATITE PAŽNJU

Poštujete ova pravila:

JEDITE

voće, povrće, mahunarke i žitarice
jednom-dvaput nedeljno meso i životinjske proizvode

IZBEGAVAJTE

industrijski obrađenu hranu
slatkiše, grickalice, gazirana pića

Osim toga, ovaj način ishrane čuva i zdravlje. Prema istraživanjima, fleksiterijanci imaju za 50 odsto manje problema s kilažom od onih koji jedu sve, nemaju srčane tegobe ni visok pritisak i znatno manje obolevaju od dijabetesa. Zato se preporučuje i starim osobama.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija