• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

05.11.2022

20:55

GVINET PALTROU I DEMI MUR JE PRIMENJUJU! Eksperti upozoravaju - popularna ishrana čini više ŠTETE nego koristi?!

Ljubav

GVINET PALTROU I DEMI MUR JE PRIMENJUJU! Eksperti upozoravaju - popularna ishrana čini više ŠTETE nego koristi?!

Podeli vest

Sirova veganska ishrana koju vole Gvinet Paltrou i Demi Mur dugoročno može doneti više štete nego koristi, upozorio je stručnjak.

Iako je vegetarijanstvo ili veganstvo postalo popularno u poslednje vreme, neki to dovode do ekstrema i jedu samo sirovu biljnu hranu, koja se može konzumirati bez kuvanja.

Postoje tvrdnje da sastojci mogu izgubiti važne hranljive materije i enzime u procesu kuvanja - a sirova biljna hrana će poboljšati nivo energije, sprečiti bolesti i poboljšati opšte zdravlje.

Međutim, dr Laura Braun, viši predavač nutricionizma na Univerzitetu Tisajd, upozorila je da bi dijeta mogla da izazove više štete nego koristi, ako se drži duže vreme.

Foto: Reuters

Demi Mur

Na veb stranici "The Conversation", ona je rekla da neko povrće zapravo daje veći sadržaj hranljivih materija kada se kuva, jer proces pomaže u razbijanju ćelijskih zidova i omogućava oslobađanje hranljivih materija.

Na primer, kada se spanać kuva, telu postaje lakše da apsorbuje kalcijum koji sadrži.

Špargle, pečurke, šargarepa, brokoli, kelj i karfiol su takođe hranljiviji kada se kuvaju, napisala je ona.

Dr Braun je rekla da ljudima koji se drže sirove veganske ishrane, takođe nedostaju važni vitamini i minerali koji potiču iz životinja.

Oni igraju važnu ulogu u strukturi, razvoju i proizvodnji moždanih i nervnih ćelija i podržavaju zdrav imuni sistem.

Foto: Shutterstock

Gvinet Paltrou

Prethodna studija je pokazala da 38 odsto ljudi koji su sledili strogu sirovu vegansku ishranu, ima nedostatak vitamina B12.

Dijeta takođe može dovesti do nenamernog gubitka težine, pa čak i uzrokovati da neke žene prestanu sa menstruacijom, otkrile su odvojene studije.

Dr Braun je rekla:

- Dok ishrana zasnovana na biljkama može imati mnogo koristi za zdravlje, sirova veganska ishrana može potencijalno da odvede stvari predaleko i može dovesti do još većih rizika, ako se ne prati pažljivo. Ako planirate da se držite sirove veganske ishrane, važno je da pažljivo planirate, kako biste bili sigurni da konzumirate sve hranljive sastojke koji su vam potrebni za optimalno zdravlje. Takođe ne bih preporučio da ga pratite tokom dužeg vremenskog perioda, zbog mnogih rizika koje može imati.

- Mi smo jedina životinja koja je ikada živela koja bi umrla od gladi ako bismo jeli sirovu hranu. Izgubili smo enzime i mehanizam apsorpcije za varenje sirove hrane - rekao je profesor Stiv Džons.

Foto: Shutterstock

sirova hrana

Registrovani dijetetičar Kler Torton Vud, portparol Britanskog udruženja dijetetičara, rekla je:

- Ne bih preporučila sirovu vegansku ishranu, jer bi to potencijalno moglo dovesti do nedostataka hranljivih materija. Potencijalno može postojati nedostatak niza hranljivih materija, uključujući proteine, kalcijum, gvožđe i B12. Takođe je verovatno da će imati neadekvatne kalorije. Dok jedenje sirove hrane zadržava mnoge hranljive materije kao što je vitamin C, hrana za kuvanje olakšava apsorpciju hranljivih sastojaka, kao što je beta karoten i uništava toksine kao što je leptin, koji su prisutni u hrani, kao što su mahunarke.

Osim gospođice Paltrou i gospođice Mur, osobe poput Megan Foks i Stinga su takođe prethodno sledile ishranu sirovom veganskom hranom.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija