• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

20.11.2022

11:11

ODREKAO SE KAFE NA MESEC DANA! Nije ni slutio da će mu se dogoditi OVE 3 ZDRAVSTVENE PROMENE!

Ljubav

ODREKAO SE KAFE NA MESEC DANA! Nije ni slutio da će mu se dogoditi OVE 3 ZDRAVSTVENE PROMENE!

Podeli vest

Nakon što se Adam Mejer odrekao kafe, za samo mesec dana je primetio da bolje spava, ima belje zube, a nestala je i anksioznost sa kojom se borio

Mnogi ljudi svakodnevno uživaju u kafi, a većina njih naročito ne može da zamisli početak dana bez ovog napitka. 

Međutim, za Adama Mejera, pijenje kafe je postalo takoreći problem, pa je rešio da uradi nešto po tom pitanju i podeli svoje iskustvo. On se odrekao kafe, a kako je istakao, nakon samo mesec dana, ta odluka mu je nemerljivo poboljšala kvalitet života:

- Kada sam došao do tačke da pijem tri ili četiri šoljice dnevno i više nisam uživao u tome, zbog anksioznosti i pada energije, znao sam da je vreme za promenu.

Tada sam odlučio da izbacim kofein, tako što sam jutarnju kafu zamenio biljnim čajevima. U početku je zadatak izgledao nemoguć. Čaj je bio blag, a simptomi odvikavanja od kofeina su se odmah pojavili.

Prvog dana osetio sam glavobolje, mentalnu maglu, loš san, razdražljivost, nisku energiju i nedostatak motivacije. Takođe, moja jutarnja stolica, koja je nekada radila kao sat, odjednom je svakog jutra predstavljala borbu. Ovi simptomi su trajali od drugog do petog dana. Na sreću, oni su se smanjili nakon prve nedelje, ali su nastavili da se zadržavaju do kraja druge nedelje.

Posle dve nedelje patnje, dogodilo se nešto čudesno. Moje telo je počelo da se prilagođava funkcionisanju bez kofeina. Više nisam žudeo za njim i počeo sam da se osećam… drugačije - navodi Adam i otkriva detaljnije kako je to izgledalo:

Počeo sam bolje da spavam.

Sećate se kada ste bili tinejdžer i mogli ste da spavate bilo gde, bilo kada, satima? Ah, da, to su bili dani. Kao i većina ljudi, uvek sam svoje probleme sa spavanjem pripisivao "starenju". Međutim, moj san se značajno poboljšao u roku od dve nedelje, nakon što sam prestao da pijem kofein. Mogao sam da zaspim bez problema, nisam morao da ustajem da piškim noću, i stalno sam se budio sa osećajem energije i svežine, nema više zombija koji šuška u kuhinji i čeka svoj trzaj kofeina.

Dok kofein može privremeno da poveća budnost tokom dana, može ozbiljno da poremeti kvalitet vašeg sna i izazove pospanost i razdražljivost sledećeg dana. Dakle, kada redovno konzumirate kofein, to postaje začarani krug kratkih naleta budnosti, praćenih energetskim padovima i upornim umorom. Na primer, istraživanja pokazuju da ispijanje 400 miligrama kofeina, šest sati pre spavanja, može značajno poremetiti kvalitet sna, smanjenjem ukupnog vremena spavanja za jedan sat. Kada se ponavlja tokom vremena, ovaj gubitak sna može izazvati probleme po vaše zdravlje.

Foto: Pixabay

pijenje kafe

Zubi su mi počeli da postaju belji.

Ne znam za vas, ali meni je muka od ukora od strane stomatologa što pijem kafu. Moji zubi nikada nisu bili preterano obojeni, ali bi sigurno mogli da imaju više sjaja. Tokom svake šestomesečne posete, zubari su me pitali da li pijem kafu ili ne i komentarisali moje umrljane zube. Pa, jedva čekam sledeći pregled kod zubara, da im utrljam svoj osmeh bez mrlja, pravo na lice!

Osim što pomaže u izbeljivanju zuba i uklanjanju daha, odustajanje od kofeina ima i druge prednosti za oralno zdravlje. Kafa je veoma kisela, a istraživanja pokazuju da kisela pića mogu oštetiti vašu zubnu gleđ i podstaći karijes.

Osećao sam se manje anksiozno i razdražljivo.

Kao neko ko se borio sa anksioznošću veći deo svog života, bilo je neverovatno koliko je odustajanje od kofeina umirilo moje živce i ugušilo moju anksioznost. Otkrio sam da više nisam pod stresom zbog posla ili porodičnih problema. Male stvari poput prolivanja mleka, više me nisu uznemiravale. Moje novopronađeno smirenje ima smisla, s obzirom na to da kofein stimuliše vaše hormone stresa, što može izazvati anksioznost, nervozu, lupanje srca i napade panike.

Još jedna ogromna, o kojoj se ne raspravlja, prednost u vezi sa smanjenom anksioznošću je to što sam imao više strpljenja u roditeljstvu svoje dece. Naravno, svaki roditelj zna da je strpljenje veština na kojoj morate da radite ceo život, ali nakon što je moja anksioznost nestala, bio sam daleko manje razdražljiv i, stoga, toliko prisutniji (i mnogo manje pod stresom) oko moje dece, što je možda najveći uticaj na život od svih.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija