• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

03.12.2022

15:46

SVAKA 10. ŽENA IMA OVU GINEKOLOŠKU BOLEST! Ova 3 načina ISHRANE će vam pomoći da se IZBORITE S NJOM!

Shutterstock

Ljubav

SVAKA 10. ŽENA IMA OVU GINEKOLOŠKU BOLEST! Ova 3 načina ISHRANE će vam pomoći da se IZBORITE S NJOM!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva da su unos zdravih masti, biljnih vlakana i magnezijuma ključni u borbi protiv endometrioze

Zaista se ne kaže za džabe da "zdravlje na usta ulazi". Iako mnogi pravilnu ishranu povezuju samo sa dobrim izgledom, ona je mnogo značajnija od toga. 

Ukoliko unosite određeni tip namirnica, možete pomoći sebi prilikom rešavanja raznih zdravstvenih problema, o čemu je govorila i nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Endometrioza je bolno stanje i benigna bolest usled koje se delovi unutrašnjeg tkiva materice (endometrijuma) mogu pronaći izvan materice.

Smatra se da jedna od 10 žena pati od ove ginekološke, upalne i hronične bolesti. Delovi endometrijuma mogu dospeti na trbušnu maramicu, jajnike, zidove male karlice, bešiku, pa čak i creva - navodi nutricionistkinja i dodaje:

Foto: Shutterstock

nutricionistkinja

- Određeni način ishrane usmeren na izbegavanje šećera i prerađenih namirnica mogao bi da ublaži bolne simptome endometrioze. Ovo su moja top tri saveta za ishranu kod endometrioze:

1. Na prvom mestu je unos zdravih masti, pre svega omega-3 masne kiseline

2. Na drugom mestu je unošenje namirnica koje sadrže biljna vlakna, poput voća i povrća, iz razloga što te namirnice snižavaju nivo estrogena, što je važno za endometriozu.

3. Treba da vodite računa o namirnicama koje sadrže magnezijum i da ih svakodnevno uključite u svoju ishranu. Takođe bi bilo dobro da uključite suplementaciju magnezijuma.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija