• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.12.2022

17:51

Ova bolest je TIHI KRADLJIVAC KOSTIJU! Endokrinolog otkriva ko je u najvećem RIZIKU od OSTEOPOROZE!

Shutterstock

Ljubav

Ova bolest je TIHI KRADLJIVAC KOSTIJU! Endokrinolog otkriva ko je u najvećem RIZIKU od OSTEOPOROZE!

Podeli vest

Širom sveta jedna od tri žene u postmenopauzi i jedan od pet muškaraca starijih od 65 godina doživi pad zbog preloma kosti izazvanog osteoporozom...

Osteoporozu zovu i tiha epidemija jer svoje simptome ispoljava kada je već uzela maha. Mada u našoj zemlji ne postoji registar koji bi pratio kretanje ove bolesti (procenjuje se da je reč o oko 400.000 ljudi, uglavnom žena), praksa pokazuje da se sve više ljudi javlja zbog osteoporotskih preloma. O tome kako dolazi do ove bolesti, kako se otkriva i ko je u najvećem riziku govori internista-endokrinolog dr Tijana Dangubić. 

- Osteoporoza predstavlja metaboličko oboljenje skeleta koje dovodi do gubitka mineralne gustine kosti (smanjenja koštane mase) i poremećaja njegove mikroarhitekture. Vremenom dolazi do spontanih, odnosno patoloških preloma i zato je veoma bitno da se na vreme dijagnostikuje, jer svaki prelom predstavlja potencijalni uzrok invaliditeta - kaže dr Dangubić.

U riziku

Dijagnostika je veoma jednostavna, radi se osteodenzitometrija X zracima (DXA). Pregled kratko traje i potpuno je bezbolan. Merenje se vrši na lumbalnoj kičmi i kuku.

Foto: Shutterstock

Ako ste ušli u menopauzu pre 45. godine, obavezno se javite lekaru

- Merenje se preporučuje ženama koje su ušle u menopauzu, a nisu na hormonskoj supstituciji, naročito ako su ušle u menopaizu pre 45. godine života, osobama koji imaju u porodici prisutnu osteoporozu, visokim mršavim ženama u menopauzi koje su pod većim rizikom od gojaznih žena, osobama sa hipertireozom, celijakijom, pušačima, osobama sa dijabetesom na insulinu, onima koji koriste kortikosteroide, osobama koje su na terapiji LHRH analozima (lekovima koji se koriste u lečenju hormon zavisnih karcinoma dojke i karcinoma prostate), osobama sa hiperparatiroidizmom, onima koji su se snizili više od 2,5 cm, kojima se pojavilo iznenadno mravljenje kičme, osobama koje su imale prelome pri maloj traumi, koje imaju uporan bol u leđima, bubrežnim bolesnicima i pacijentima sa reumatoidnim artritisom i oboljenjem jetre - navodi internista-endokrinolog.

Rezultati pregleda se izražavaju kao T-skor koji pokazuje količinu kosti koju ima pacijent u odnosu na mladu osobu istog pola koja ima kost na vrhuncu svog razvoja. Skor -1 i više se smatra  normalnim.

Foto: Shutterstock

Ako ste se snizili više od 2,5 cm, takođe se obratite lekaru

- Osteopenijom nazivamo gubitak koštane mase kod kojeg je T-skor između -1,1 i -2,4. 
Osteoporoza se dijagnostikuje kada je T-skor ispod -2,5
- objašnjava dr Tijana Dangubić.

Preventiva

Bez obzira da li imate rizične faktore ili ne, poželjno je da preduzimate aktivnosti kojima možete da poboljšate zdravlje kostiju.

* Budite fizički aktivni, upražnjavajte vežbe jačanja i istezanja mišića. Dokazano je da određene vežbe povoljno utiču na gustinu kostiju. Muskulatura se popravlja, telo je stabilno i ojačano, a ako dođe do pada, rizik od preloma je manji.

Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost je njabolja preventiva

* Neka vam ishrana bude bogata kalcijumom i proteinima, uz odgovarajući unos vitamina D i izlaganje sunčevoj svetlosti. Ne zaboravite na mleko, mlečne proizvode, zelene namirnice, orašaste plodove. Jabukovo sirće, supa od luka, mirođija, peršun i semenke lana pokazali su se kao odlični saveznici u borbi protiv osteoporoze.

* Izbegavajte nezdrave navike poput pušenja i prekomernog unosa alkohola.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17