• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.12.2022

14:33

ZA DOBRO VARENJE JE VAŽNO I KAKO JEDETE! 60 minuta bi trebalo da traje obrok, a evo i zbog čega

Shutterstock

Ljubav

ZA DOBRO VARENJE JE VAŽNO I KAKO JEDETE! 60 minuta bi trebalo da traje obrok, a evo i zbog čega

Podeli vest

Neumerenost u jelu, prejedanje, ručanje na brzinu, opstipacija česte su boljke prosečnog Srbina. Sve bi drugačije bilo da svako može da jede natenane, odnosno pola sata do sat vremena, koliko svetski nutricionisti preporučuju da treba da traje jedan obrok, a evo i zašto

Smanjujete rizik od prejedanja

Oko 20 minuta je potrebno da signal sitosti stigne do mozga. Usporavajući unos hrane mozak će na vreme shvatiti da je telo sito.

Počećete bolje da osećate ukuse

Ako jedete sporije, obroci će vam postati uživanje, a ne natrpavanje hranom. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte da cenite boje, ukuse, arome...

Foto: Shutterstock

Ishrana

Smanjujete rizik od problema sa varenjem

Prebrzo konzumiranje hrane može uzrokovati probleme sa varenjem, bolove u želucu, glavobolju i druge zdravstvene probleme.

Ne čekajte glad

Ako ste previše gladni, biće vam teško da jedete polako. Najbolji način je da ne čekate glad da biste jeli, nego da imate obroke u redovno vreme. Rasporedite tri glavna i dva međuobroka u vama odgovarajuće vreme.

Između zalogaja odložite viljušku

Između zalogaja spustite pribor za jelo i sažvaćite hranu. Pošto progutate, ponovo uzmite pribor. To će vas usporiti, ali i smanjiti nakupljeni stres.

Koncentrišite se na hranu

Često dok jedemo gledamo TV, mislimo o nekim problemima, ali jelo uz obraćenje pažnje samo na jelo donosi mnogo veći užitak. Nemojte da pratite tuđi tempo nego se koncentrišite na sebe i ukus hrane koju unosite.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija