• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.12.2022

19:07

CRVENI ILI BELI KROMPIR? Evo u čemu je RAZLIKA i koji je ZDRAVIJI!

Shutterstock

Ljubav

CRVENI ILI BELI KROMPIR? Evo u čemu je RAZLIKA i koji je ZDRAVIJI!

Podeli vest

Krompir je jedna od najčešće korišćenih namirnica. Glavna razlika između crvenog i belog je u tome što beli sadrži određenu vrstu skroba i utiče dobro na zdravlje creva

Koliko je koji krompir zdrav i koji je od ove dve vrste zdraviji, odgovorila je nutricionistkinja i dijetetičarka Melisa Mejer.

Foto: Shutterstock

Krompir

Crveni krompir

Sto grama crvenog krompira ima oko 70 kalorija, 1,9 grama proteina, 14,1 gram ugljenih hidrata, 5,6 grama šećera, 0,1 gram masti i tri grama vlakana.

Ako vam ti brojevi ne znače mnogo – crveni krompir sadrži dosta ugljenih hidrata i malo vlakana, ali dobra stvar je da su ovi ugljeni hidrati kvalitetni, imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se polako troše i neće naglo povećati nivo šećera u krvi.

Dobra stvar je što crveni krompir sadrži i antioksidant beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A.

Foto: Freepik.com

Vrste krompira

Beli krompir

U sto grama belog krompira ima oko 58 kalorija, 2,3 grama proteina, 12,9 grama ugljenih hidrata, 0,6 grama šećera, 0,1 gram masti i 1,6 grama vlakana.

Dakle, i ova vrsta krompira sadrži dosta ugljenih hidrata, ali za razliku od onih koji se nalaze u batatu, ovde nije reč o niskom glikemijskom indeksu.

Glavna razlika je u tome što beli krompir sadrži određenu vrstu skroba, tj. vlakana koji se sporije vare i izazivaju fermentaciju, prilikom čega se stvaraju određene supstance koje dobro utiču na zdravlje creva.

Ove supstance se razvijaju kada se krompir obari i ohladi, pa se konzumira hladan.

Takođe, beli krompir sadrži i skoro dvostruko više kalijuma nego slatki krompir, što je važno za nervni sistem i funkcionisanje mišića.

Kao zaključak, nutricionistkinja Mejer navodi da, sve dok nisu prženi u dubokom ulju, krompiri bilo koje vrste treba da se nađu na našem tanjiru.

- Da, crveni krompir ima niži glikemijski indeks, malo više vlakana i beta-karoten, ali je beli bogatiji kalijumom i to je jedan od retkih izvora ove određene vrste skroba koja je dobra za creva - poručuje Mejer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Krompir se kupuje prema onoma sta pravis od njega. Belog krompira ime vise vrsta. Zavisi da li pravis pire, peces ga u rerni, pravis frit, ili salatu od krompira. Kod nas na trzistu vidim samo jednu vrstu belog pa kad napravim pire izgleda kao silikon.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija