• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

26.12.2022

13:43

Ovaj NAPITAK je kao ANTIBIOTIK! Nutricionista otkriva sve prednosti KEFIRA za ZDRAVLJE!

Ljubav

Ovaj NAPITAK je kao ANTIBIOTIK! Nutricionista otkriva sve prednosti KEFIRA za ZDRAVLJE!

Podeli vest

Gusti, tečni mlečni napitak kefir, poreklom je s područja Kavkaza, a proizvodi se od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mleka. Pripisuju mu brojne zdravstvene dobrobiti...

Kada pomenemo kefir, većina vas pomisli na jogurt, samo malo drugačijeg ukusa. Ipak, kefir sadrži nekoliko važnih sojeva dobrih bakterija, kojih u jogurtu nema, kaže nutricionista Ivana MIšić i otkriva kako ovaj kiselkasti napitak utiče na zdravlje. 

- Tačno je da se kefir takođe dobija fermentacijom mleka, odnosno mlečnog šećera, ali za razliku od jogurta, za to su zadužena kefirna zrnca odnosno kefir gljiva kao i mikrorganizmi i laktična kiselina koji idu uz nju - otkriva nutricionista. 

Ono što kefir gljiva radi jeste zapravo fermentacija mleka, odnosno pretvaranje šećera iz lakotoze u laktičnu kiselinu. Otuda kieselkast ukus ovoj namirnici koja podseća na jogurt.

Foto: unsplash.com

Kefir eleminiše neke od destruktivnih patogena kvasca iz organizma, poput ešerihije koli

- Kefir sadrži nekoliko važnih sojeva dobrih bakterija, kojih u jogurtu nema. Neke od njih eleminišu destruktivne patogene kvasce iz organizma, poput ešerihije koli - navodi Ivana. 

Kako utiče na zdravlje?

Kao antibiotik

Pored toga što utiče na stabilizaciju rada digestivnog sistema, smatra se da kefir ima antibiotska svojstva i da ima sposobnost da se bori protiv infekcija i sputa razvoj štetnih bakterija.

- Za ovo je najzaslužija jedna mlečna kultura koja se nalazi iskučljivo i samo u kefiru – Lactobacillus kefiri - objašnjava nutricionista.

Protiv osteoporoze

Kao namirnica bogata kalcijumom sjajna je za regenaraciju i očuvanje zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze, a smatra se da je korisna i u borbi protiv nenormalnog rasta ćelija u telu kao što su razni tumori.

Za netolerantne na laktozu

Čak i osobe koju su netolerantne na laktozu, veoma lako podnose kefir, jer se u ovom slučaju laktoza pretavara u mlečnu kiselinu u i postaje lakša za varenje.

Foto: Shutterstock

Osobe koju su netolerantne na laktozu, veoma lako podnose kefir

- Naravno, ovo nije pravilo i uvek postoje i oni koji neće moći da izađu na kraj sa laktozom ni na ovaj način - opominje Ivana.


Ukoliko do sada niste uvrstili kefir u svoju ishranu, vreme je da to uradite, poručuje nutricionista.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set