• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.12.2022

21:00

Da li JAJA utiču na povišen HOLESTEROL? Endokrinolog razrešava ovu večitu DILEMU!

pexels.com

Ljubav

Da li JAJA utiču na povišen HOLESTEROL? Endokrinolog razrešava ovu večitu DILEMU!

Podeli vest

Preporučuje se da pacijenti koji imaju dijabetes i kardiovaskularna oboljenja, a normalne vrednosti masnoća, mogu da jedu i više od šest jaja nedeljno...

Postoje mnoga istraživanja koja ispituju uticaj žumanca na razvoj arterioskleroze, jer je poznato da je žumance namirnica veoma bogata holesterolom. Tačnije, jedno jaje ima čak 200 miligrama holesterola, što ga svrstava u namirnice najbogatije holesterolom, kaže endokrinolog dr Tijana Dangubić i objašnjava kako jaja utiču na povišene masnoće u krvi.

- Dokazano je da je jaje bogato mono i polinezasićenim masnim kiselinama koje su veoma korisne i koje u stvari utiču na povećanje dobrog holesterola. Ove masne kiseline se inače nalaze i u avokadu, maslinovom ulju i koštunjičavom voću. Sa druge strane jaja su bogata i proteinima, gvožđem, karotenoidima, vitaminom B12, selenom i holinom koji su veoma korisni za funkciju našeg organizma - objašnjava dr Dangubić.

Koliko jaja?

Kada je reč o tome koliko jaja nedeljeno je zdravo jesti, Heart Foundation preporučuje da pacijenti koji imaju dijabetes i kardiovaskularna oboljenja, a normalne vrednosti masnoća u krvi, mogu da uzimaju i više od šest jaja nedeljno, dok se ranije smatralo da ne treba jesti više od tri žumanca nedeljno. Međutim, veoma je bitan način na koji se ona spremaju.

Foto: Shutterstock

Šest jaja nedeljno dozvoljeno je za dijabetičare i srčane bolesnike, ali je bitan i način spremanja 

- Najbolje je da se jaja ne peku nego kuvaju, a naročito da se ne jedu sa prostim ugljenim hidratima, nego da se konzumiraju uz zdrave namirnice kao što su povrće i integralni hleb koji su bogati vlaknima. Takođe je bitno i koliko se soli stavlja tokom njihove pripreme - savetuje endokrinolog.

Šta kad imate povišen holesterol?

Postoje individualne razlike kod ljudi u smislu absorbcije holesterola i zato se ne može svima davati ista količina žumanaca, nego je neophodan individualan pristup u preporukama, dodaje dr Dangubić.

- Osobama koje imaju povišen nivo holesterola dozvoljeno je da uzimaju do 300 mg holesterola dnevno i njima je neophodan ograničen unos žumanca na najviše tri žumanca nedeljno, jer, kao što smo rekli, samo jedno žumance ima 200 mg holesterola - preporučuje endokrinolog. 

Foto: Shutterstock

Ako imate povišen holesterol, ograničite se na tri žumanca nedeljno

Birajte organska jaja koja imaju čak četiri puta više omega 3 masnih kiselina i takođe su bogata i cinkom, selenom, beta karotenoidima i vitaminima A, D, E, K I B12, za razliku od jaja koja nisu sa organskih farmi, poručuje endokrinolog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija