• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.12.2022

18:00

OVA NAMIRNICA MOŽE DOBRO DA UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE! Reguliše VARENJE i dobra je za MOZAK!

Ljubav

OVA NAMIRNICA MOŽE DOBRO DA UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE! Reguliše VARENJE i dobra je za MOZAK!

Podeli vest

Nedavna istraživanja su pokazala da kukuruz pomaže u razvoju dobrih bakterija u debelom crevu i da pomaže kod stomačnih tegoba

Kada biramo namirnice bogate antioksidantima, za koje se veruje da štite od raka i drugih bolesti, obično pomislimo na egzotično voće i povrće. Ali dokazano je da su i žitarice, naročito kukuruz, bogate antioksidansima.

Ne sadrži gluten, što ga čini dobrom alternativom pšenici za one koji je moraju izbegavati. Evo još nekoliko razloga zašto biste ga trebali uključiti u svoju ishranu.

Foto: Shutterstock

Kukuruz

Bogat je vlaknima

Sastojci sa kuvanim ili pečenim kukuruzom prvi su znak jeseni. S obzirom na njen blag, sladak ukus, nije ni čudo što je omiljena hrana, ali i zbog nutritivnih vrednosti.

Naime, kukuruz je još jedna namirnica bogata vlaknima koja snižava povišen nivo holesterola i reguliše varenje, a sadrži i visok udeo folne kiseline, vitamina B1 koji je važan za pravilno funkcionisanje mozga i ugljenih hidrata koji nas snabdevaju neophodna energija.

Foto: Shuterstock

Kukuruz

Ima malo kalorija

Kukuruz nema mnogo kalorija, jedan klip ima oko 100, tako da mirne duše mogu da ga konzumiraju i oni koji vode računa o liniji. Brojna istraživanja su pokazala da je kukuruz važan zaštitnik srca zbog obilja vitamina B5, folne kiseline, beta karotena, vitamina C, fosfora, kalijuma i magnezijuma, kao i antioksidansa luteina i zeakantina.

Treba napomenuti i da su nedavna istraživanja pokazala da kukuruz pomaže u razvoju dobrih bakterija u debelom crevu i da pomaže kod stomačnih tegoba jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija