• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.01.2023

21:00

HRONIČNI STRES UNIŠTAVA NAŠE TELO! Evo kako da rešite PROBLEM!

Ljubav

HRONIČNI STRES UNIŠTAVA NAŠE TELO! Evo kako da rešite PROBLEM!

Podeli vest

Umor ili loše raspoloženje, mogu da budu znakovi da ste pod stresom, a to može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema poput depresije i gojaznosti. Uravnotežena ishrana i trening najbolji su lekovi protiv stresa

Naši hormoni su osetljivi i njihovu neravnotežu mogu da prouzrokuju različiti faktori. Verovatnije je da će se ovi problemi pojaviti kod žena nego kod muškaraca, a dok ishrana, kontracepcija i lekovi mogu da poremete hormone, stres je takođe velik okidač hormonske neravnoteže.

Foto: Shutterstock

Stres

Osećaji preopterećenosti, ljutnje, razdražljivosti i zabrinutosti, kao i umor ili loše raspoloženje, mogu da budu znakovi da ste pod stresom, a hormonska neravnoteža prouzrokovana stresom može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu nimalo bezazleni.

Kako stres utiče na naše hormone?

- Tokom stresnih perioda, cirkulirajući nivoi hormona stresa kao što su adrenalin, noradrenalin i kortizol rastu i prouzrokuju kaskadu fizioloških odgovora.Takvo trajno povišeno stanje stresa može da dovede do brojnih fizičkih i emocionalnih simptoma i poremećaja hormona - upozorava doktorka Sara Brever i izdvaja četiri najčešća problema do kojih dovodi hronični stres.

– osećaj iscrpljenosti, gubitak energije i depresija;

– smanjenje libida;

– promene u menstrualnom ciklusu i izostanak menstruacije;

– višak kilograma.

Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana

Kako sebi možemo da pomognemo?

Srećom, Brever napominje da postoje efikasni načini kako možete da pomognete svojim hormonima, a tehnike za smanjenje stresa uključuju redovnu fizičku aktivnost, pravilnu ishranu, izbegavanje ekrana, uzimanje suplemenata i smanjenje unosa alkohola.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija