• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.01.2023

15:45

DA LI JE SLANINA ZDRAVA? Evo koje su njene prednosti i mane!

Ljubav

DA LI JE SLANINA ZDRAVA? Evo koje su njene prednosti i mane!

Podeli vest

Slanina ima mnogo soli i masnoća, a poznato je da je preteran unos povezan sa rizikom od razvoja raznih zdravstvenih stanja, kao što je hipertenzija. Ipak, konzumiranje slanine ima i svoje prednosti

Tipična porcija kuvane slanine od 100 grama, prema stručnjacima sadrži 37 grama visokokvalitetnih životinjskih belančevina, vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12 i pristojne količine minerala gvožđa, magnezijuma, cinka i kalijuma. Međutim, sve hranjive sastoje koje se nalaze u slanini nalaze se i u drugim, manje prerađenim proizvodima od svinjskog mesa.

Foto: Pixabay

Slanina

Daje vam energiju, ne debljinu

Suprotno ustaljenom verovanju, ne debljaju nas masti već ugljeni hidrati. Nauka potvrđuje da se uz ishranu sa smanjenim udelom ugljenih hidrata može smršati. Mnogi misle da nam ugljeni hidrati pružaju energiju, ali čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima koje su dokazano delotvornije u njenom održavanju.

Bogata je belančevinama i zasićuje vas

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete biti siti nego da ste uneli ugljene hidrate. Ona je bogata belančevinama, koje su ključni sastojak zdrave ishrane.

Takođe, savršeno pomaže i kod mamurluka, Britanski istraživači sa univerziteta u Njukestlu su povezali konzumiranje slanine sa smanjenjem posledica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi neurotransmitera čiji broj rapidno opada tokom intenzivnog ispijanja alkohola.

Za bolje pamćenje

Slanina sadrži mikronutrijent – kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dela rezervisanog za pamćenje. Studija univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da isti sastojak može da doprinese boljem razvoju mozga nerođenog deteta, ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Foto: unsplash.com

Slanina

Lako se priprema i lako se kombinuje

Priprema slanine brza je i krajnje jednostavna. Možete da je pripremate i u mikrotalasnoj pećnici, ali i bez termičke obrade. Jednako je dobra za doručak, ručak i za večeru, u kombinaciji sa različitim dodacima ostalim jeilma. Može se koristi i kao sveža, i kao hrskava, odnosno pržena.

Istovremeno je i slana i slatka

Slanina je hrana spojenih suprotnosti – slano-slatki užitak u kom su dva ukusa jednako raspodeljena. Drugim rečima, slatko-slani užitak, pogotovo po mirisu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija