
Shutterstock
5 ZDRAVIH NAMIRNICA KOJE MOGU BITI OPASNE PO ZDRAVLJE
Braon pirinač, školjke, kokice, koštunjavo voće i med važe za zdrave namirnice, ali ukoliko ih konzumirate u velikim količinama mogu biti štetne po vaše zdravlje.
Nastavite da čitate da biste saznali koja zdrava hrana ponekad može da dovede do toksičnih ili čak fatalnih posledica, i kako da nastavite da uživate u njoj, a da ne ugrozite vaše zdravlje.




pexels.com
Braon pirinač
Smeđi pirinač je bogat hranljivim sastojcima, ali može takođe da sadrži neorganski arsen. A prema Consumer Reports, izlaganje arsenu može povećati rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, kao i raka kože, bešike i jetre.
- Arsen se nalazi u žitaricama od pirinča, testenini od pirinča, kolačima od pirinča i pirinčanim pićima - kažu blizanci Nutrition Twins.
Ključ za konzumiranje smeđeg pirinča bez brige je da jednostavno vodite računa o količinu koju unosite i da ih jedete umereno.



Shutterstock
Školjke
Dagnje, ostrige, školjke, rakovi, škampi, jastozi i slično mogu predstavljati toksičnu pretnju po vaše zdravlje u zavisnosti od toga šta su ove školjke konzumirale dok su još uvek bile u moru, rizik od zagađenja je posebno prisutan kod školjki koje žive u blagim ili tropskim vodama.
Simptomi trovanja školjkama mogu uključiti gastroenteritis, vrtoglavicu, dezorijentaciju, letargiju, kratkotrajni gubitak pamćenja, dijareju, mučninu, povraćanje, bol u stomaku, a u ozbiljnijim slučajevima respiratorne poteškoće, napade, komu, pa čak i smrt. Jedna od značajnijih izbijanja trovanja školjkama dogodila se na ostrvu Princa Edvarda u Kanadi 1987. godine. To je rezultiralo da se preko 100 ljudi razbolelo nakon što su jeli zagađene dagnje.
Pixabay
Kokice iz mikrotalasne
Iako vas same kokice neće dovesti u opasnu poziciju, hemikalije u nelepljivom premazu koji oblaže unutrašnjost kesica kokica za mikrotalasnu pećnicu mogu se manifestovati na toksične načine koji mogu povećati rizik od raka. Dok se kokice kuvaju u mikrotalasnoj pećnici, obloga kese se raspada na način koji može da zagadi slana zrna unutra.
- Skoro sve kese kokica u mikrotalasnoj pećnici su obložene perfluorooktanskom kiselinom (PFOA), koja je toksična hemikalija koja se nalazi u loncima i tiganjima. Zove se 'hemikalija zauvek' jer ostaje u telu veoma dugo. Može ugroziti plodnost. EPA navodi PFOA kao kancerogen. PFOA je povezana sa rakom jetre, bubrega, dojke, prostate, štitne žlezde, bešike i jajnika - kažu Nutrition Twins.
Shutterstock
Koštunjavo voće
Trešnje i drugo koštunjavo voće kao što su breskve, kajsije i šljive mogu biti potencijalno toksične jer nose cijanogena jedinjenja koja vaše telo može pretvoriti u otrovni cijanovodonik. U zavisnosti od toga koliko jedete, oni mogu proizvesti do skoro 1 mg cijanovodonika u vašem telu. Međutim, kaže se da rizik od toksičnosti cijanida nastaje zbog konzumiranja koštica, a potrebno je dosta da se dostigne taj nivo. Dakle, šanse da podlegnete trovanju cijanidom su relativno male osim ako se ne potrudite da žvaćete i progutate tri do 9 koštica trešanja, što definitivno ne preporučujemo.
Shutterstock
Med
Iako med može pružiti brojne zdravstvene prednosti, ovaj zaslađivač može sadržati otrovne alkaloide koji mogu izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Takođe može da sadrži grajanotoksine, koji mogu dovesti do paralize, pa čak i smrti. Med takođe može biti podložan zagađenju teškim metalima od arsena, žive, kadmijuma i olova.
Posebno za bebe, med može biti rizičan. To je zato što med sadrži bakteriju zvanu C. botulinum koja može da stvori toksin u crevima, izazivajući retku, ali smrtonosnu bolest zvanu botulizam kod beba, prenosi nam EatThis.
bonus video:
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
informer.rs | Utorak, 31. 01. 2023.
-
informer.rs | Utorak, 31. 01. 2023.
-
informer.rs | Utorak, 31. 01. 2023.