• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.03.2023

13:00

DOKTORI UPOZORAVAJU! Rani simptomi povišenog holesterola koji se javljaju noću

Shutterstock

Ljubav

DOKTORI UPOZORAVAJU! Rani simptomi povišenog holesterola koji se javljaju noću

Podeli vest

Prema Klinici Klivlend, prvi simptomi povišenog holesterola kod periferne arterijske bolesti najčešće su bolovi, grčevi i neprijatan osećaj u nogama.

Povišen holesterol predstavlja jedan od najvećih faktora rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova. Neki simptomi mogu da se pojave u ranoj fazi, odnosno nakon što plak tek počne da se nakuplja u arterijama, tvrde doktori, a prvi znakovi ovog stanja najčešće se javljaju noću.

Kako donosi Express, Izbegavanje lečenja visokog nivoa holesterola jedan je od glavnih razloga nakupljanja plaka u arterijama. Uz to dolazi do smanjenja protoka krvi u krvnim sudovima.

Dr Adam Staten kaže da to znači da mišići i tkiva u telu nemaju dovoljno dobru snadbevenost krvlju, što može da rezultira stanjem koje je poznato kao periferna arterijska bolest, piše Express.co.uk.

- To je isti proces koji dovodi do srčanog i moždanog udara, ali kod ovog su stanja prvenstveno zahvaćene arterije u nogama, a nešto ređe i u rukama - dodaje dr Staten.

Foto: Shutterstock

Bol u nogama

Prema Klinici Klivlend, prvi simptomi povišenog holesterola kod periferne arterijske bolesti najčešće su bolovi, grčevi i neprijatan osećaj u nogama. Najčešće se javljaju noću, ometajući pritom san osobe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija