• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

26.03.2023

11:00

TU SU ČAK I VOĆE I POVRĆE! 4 tipa namirnica koje konzumirate, a zbog kojih se osećate umorno!

Shutterstock

Ljubav

TU SU ČAK I VOĆE I POVRĆE! 4 tipa namirnica koje konzumirate, a zbog kojih se osećate umorno!

Podeli vest

Iako je voće i povrće zdravo za vas, većina je niskokalorična, pa ukoliko se jede samostalno, ne daje telu potrebnu energiju i dovodi do umora.

Ukoliko u toku dana često osećate umor, razlog ne treba da tražite samo u poslu, manjku sna ili naporima sa kojima se suočavate.

Postoji još nešto što može uticati na vašu dnevnu dozu energije, a to je ishrana. Konzumiranjem takoreći pogrešnih namirnica, možete dovesti do još većeg umora.

1. Voće i povrće

Da, voće i povrće su sjajni za vas, ali takođe imaju malo kalorija, a ako ne jedete dovoljno kalorijski bogatu hranu poput mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova i nemasnih proteina, možete imati osećaj iscrpljenosti. Studija iz 2020. objavljena u časopisu "Nutrients", otkrila je da nedovoljno unošenje kalorija može dovesti do gubitka težine, nedostataka u ishrani i nedostatka energije.

- Jedenje hrane velikog obima koja ima malo kalorija može izazvati umor, jer se fizički punite, ali ne dajete svom telu energiju koja mu je potrebna - kaže za BestLife nutricionistkinja Kelsi Kunik i dodaje:

- Mnoge namirnice velikog obima, niskokalorične, poput lisnatog povrća, brokolija i drugog povrća sa niskim sadržajem skroba, pa čak i namirnice poput kokica, imaju mnogo volumena, ali nedovoljno kalorija da bi vas napunile energijom.

2. Pića zaslađena šećerom

Nije tajna da su dodati šećeri štetni po zdravlje. Pronađeni u svemu, od žitarica za doručak i sokova do slatkiša i gaziranih pića, dodati šećeri povećavaju rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, gojaznost, visok krvni pritisak, kognitivni pad i rak. Pored toga, dodati šećeri mogu izazvati umor zbog negativnog uticaja na kvalitet sna, navodi se u studiji iz 2022. objavljenoj u "The American Journal of Lifestyle Medicine". Istraživači preporučuju da dodati šećeri ne čine više od 10 procenata vašeg dnevnog unosa kalorija za optimalno zdravlje.

Foto: Pixabay

sokovi

3. Peciva

Kada vas uhvati glad sredinom jutra i kada se osećate na ivici, primamljivo je da uzmete nešto što je garantovano lako i ukusno, poput mafina ili peciva. Međutim, peciva u sadrže mnogo dodatog šećera i rafinisanih ugljenih hidrata i nemaju nutritivnu vrednost kao što su proteini, vlakna i masti. Kao rezultat toga, njihovo jedenje će izazvati privremeni skok šećera u krvi pre sledećeg energetskog pada, što će uzrokovati da se osećate umorno i nemate energije.

- Prerađeni pekarski proizvodi kao što su mafini, torte i kolačići obično sadrže mnogo rafinisanog brašna i dodatog šećera, a malo proteina. Previše šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, bez proteina i vlakana, koji bi pomogli da se uspori varenje tog šećera, dovodi do naleta oslobođanja energije, zbog čega se možete osećati dobro na sat ili više, ali posle toga će verovatno doći do umora - navodi Kunik.

4. Energetska pića

Većina energetskih napitaka je bogata kofeinom. Istraživanja pokazuju da prekomerni unos energetskih napitaka može narušiti kvalitet sna, dovesti do umora i uzrokovati pad energije.

- Iako je poznato da kofein podiže vašu energiju, prevelika količina može dovesti do umora. Osim što ometa vaš san, istraživači su otkrili da višak kofeina može dovesti do preteranog umora sledećeg dana - kaže Kunik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17