• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

27.03.2023

09:15

DA LI VEZE NA DALJINU MOGU DA OPSTANU? Psihoterapeut otkriva šta je najvažnije u takvom odnosu!

Shutterstock

Ljubav

DA LI VEZE NA DALJINU MOGU DA OPSTANU? Psihoterapeut otkriva šta je najvažnije u takvom odnosu!

Podeli vest

Dobra komunikacija i zajednički cilj su veoma važni kod veza na daljinu.

Iako bi svi voleli da imaju partnera koji će češće biti fizički uz njih, pojedini ljudi se ipak odlučuju na vezu na daljinu.

Međutim, da bi ova veza opstala, potrebno je da budete svesni određenih stvari, o čemu je detaljnije govorila 

PREDNOST

Zajedničko vreme je uglavnom veoma kvalitetno, sadržajno i ispunjeno strašću, oba partnera su posvećena jedno drugom jer su naučili da cene svaki susret.

MANA

Veze na daljinu su idealna podloga za idealizaciju partnera, jer se ne provodi mnogo zajedničkog vremena u realnim životnim okolnostima. Samim tim je procena vrlo često neobjektivna.

Zdrav primer:

Kada ste u vezi na daljinu, jer čekate da jedno od vas završi fakultet ili dobije unapređenje, odradi poslovni ugovor, uštedi novac za nešto itd. a onda planirate da živite zajedno na jednoj od te dve lokacije ili naizmenično na obe, onda to čekanje ima smisla i veza na daljinu je odradila svoj posao, a taj posao se najprostije zove - premošćavanje. (Trenutne okolnosti ne dozvoljavaju da budemo fizički zajedno, ali radimo na tome da se to u budućnosti dogodi)

Nezdrav primer:

Kada ste u vezi na daljinu u kojoj nijedan od partnera ne želi da se preseli ili nema jasne planove, tj. viziju budućnosti, ne bi bilo loše da razmislite o skrivenim razlozima zbog kojih ste u vezi, da li se nečemu potajno nadate, čekate da se desi neko čudo (najčešće: da se partner promeni) i da li su vaše pretpostavke zasnovane na činjenicama.

SAVETI:

Održavajte svakodnevni kontakt putem poziva (audio ili video). Poruke nisu dovoljne da bi se održala bliskost, potreban je "živ" razgovor. Ok je da ponekad preskočite ako ste imali naporan dan ili niste imali vremena, ali gledajte da se to ne pretvori u redovnu praksu.

Zašto? U vezama na daljinu najvažnija stvar je komunikacija. S obzirom na to da nemate mogućnost instant susreta ili zagrljaja, tj. bilo kakvog fizičkog kontakta (koji je bitan), zdrava komunikacija je najvažniji faktor (u svakoj, a posebno u ovakvoj vezi).

Dakle, komunicirajte. Pričajte o svemu. Ne vodite isprazne razgovore o vremenu, pričajte o važnijim temama. Razgoovre o vremenu ostavite za one dane kada ste umorni ili bolesni. Oni za to i služe. Pričajte o vašem odnosu, planovima, sebi, budućnosti, željama... Pronađite i definišite zajednički cilj.

U vezama na daljinu najvažnije je imati cilj. Druga najvažnija stvar je da tom cilju teže obe strane. U suprotnom, takva veza nema mnogo smisla.

Foto: Shutterstock

veza na daljinu

Pokušajte da organizujete što više susreta, tj. zajednički provedenog vremena. Često je to teško izvodljivo ako ste udaljeni hiljadama kilometara, ali pokušajte da date sve od sebe, jer postoji velika mogućnost da postanete nezadovoljni kada prođe početni zanos i zaljubljenost. Tada je moguće i zanemarivanje partnera, posebno ako se u međuvremenu pojavi neko ko je blizu, a intrigira vas. To nije fer prema partneru koji tamo negde, u belom svetu, čeka vaš poziv.

Veze na daljinu su izazovne i potrebna je samokontrola, mentalna stabilnost i fleksibilnost. Posebno za one koji su po prirodi osetljiviji i one kojima je važan dodir, prisutnost i fizička bliskost/intimnost (a mnogima jeste).

Nisu pogodne za posesivne osobe, sklone "ljubomornim ispadima", kao ni za osobe koje imaju problem sa poverenjem. Poverenje je ovde jedna od ključnih stvari.

Sve se svodi na isto kao i u "uobičajnim vezama":

Imati slične poglede na život, budućnost i važne stvari poput dece/porodice, bliskosti, novca itd.

Nekome će odgovarati da zauvek ostane u vezi na daljinu. I to je u redu, ali samo ako tu želju deli sa partnerom.

Važna napomena:

Veza na Internetu i veza na daljinu nisu isto. Internet "veze" (u kojima se nije desio susret) nisu prave veze. To su internet poznanstva. Vezom možemo nazvati samo odnos u kojem se desilo upoznavanje i ostvario intimni kontakt, navodi psihoterapeut "racionalna psihologija", putem društvene mreže Instagram.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija