• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

31.03.2023

09:44

UMORNI STE I ČESTO MENJATE RASPOLOŽENJE? Sat se pomerio, a nutricionista Mirković otkriva šta treba da POPIJETE čim se probudite

Pixabay

Ljubav

UMORNI STE I ČESTO MENJATE RASPOLOŽENJE? Sat se pomerio, a nutricionista Mirković otkriva šta treba da POPIJETE čim se probudite

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs kako pomeranje sata utiče na naš organizam.

Menja se vreme ustajanja, a suočavamo se sa simptomima na koje se nismo pripremili. 

Možete da osetite jedan ili više simptoma:

1. Nemogućnost ranije da zaspite i da se rano probudite

2. Umorni ste u toku dana

3. Ujutru dezorijentisani sa slabom koncentracijom

4. Teško se fokusirate posebno u prepodnevnim časovima

5. Opšti osećaj umora

6. Promena raspoloženja

 - Važna je dobra priprema i zato ne čekajte da se pomeri sat već počnite da primenjujete raniji odlazak na spavanje i postepeno se ranije budite - objašnjava nutricionista Mirković.

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Branka Mitrović nutricionista

Ona kaže da treba sebi da obezbedite dobar san, provetrenu prostoriju, ni toplo ni hladno. Isključite ometače, televizor, telefone, svetlo u sobi.

 - Ranije počnite pripremu za spavanje, jedite četiri sata pre odlaska u krevet, istuširajte se i pripremite mirnu i opuštenu atmosferu za spavanje. Promenite loše navike u dobre i korisne, najvažnije je da se dobro naspavate - kaže nutricionista za Informer.rs

Večernji obrok

Večernji obrok treba da bude lagan, može domaći voćni jogurt, ili neki drugi mlečni proizvod sa voćem, banana sa kakaom ili kikiriki puterom. Jogurt i tost, mleko sa kakaom to veoma pomaže da lakše i brže zaspite. Naše telo nije prekidač, isključimo se, legnemo i odmah zaspimo. Pripremite sebe i prostoriju u kojoj spavate.

Foto: Shutterstock

Limunada nakon buđenja

 - Posle buđenja popite 3 do 5 dl vode ili limunade na sobnoj temperaturi. Doručkujte obavezno, a predlog je čaša prirodno ceđene pomorandže, tost i neko jaje mogu vam mnogo pomoći da se razbudite. Najvažnije je da promenite i način ishrane u ovom periodu. Došlo je proleće i zaboravite na tešku i masnu hranu koja je jako začinjena -  dodaje Mirković.

Vitamini i minerali

Našem telu je potrebna hrana puna vitamina i minerala, jedite jogurte, mlade sireve, sveže povrće i voće. Ne zaboravite dosta tečnosti ali vode, čaja ili mineralne vode.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija