• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

30.03.2023

21:36

OVE 4 NAMIRNICE podstiču rad hormona za gubitak težine, kao što to radi Ozempik!

Ljubav

OVE 4 NAMIRNICE podstiču rad hormona za gubitak težine, kao što to radi Ozempik!

Podeli vest

Stručnjak za gojaznost ističe da avokado, jaja, lešnici i maslinovo ulje mogu pomoći pri mršavljenju.

Kada je u pitanju gubitak težine, Ozempik je nešto što se ovih dana dosta spominje. Mnogi ljudi uzimaju popularni lek za dijabetes u nadi da će dostići svoju ciljnu težinu, ali neki stručnjaci kažu da bi konzumiranje određene hrane moglo imati sličan efekat na vaše telo.

- Ozempik pomaže ljudima da smršaju usporavajući varenje, povećavajući osećaj sitosti i smanjujući unos hrane - objašnjava Raul Manalak, stručnjak za gojaznost i dodaje:

- Ova dostignuća postiže aktiviranjem hormona zvanog GLP-1. Vaša creva oslobađaju GLP-1 svaki put kada jedete, bilo da se radi o ugljenim hidratima, mastima ili proteinima. Neke studije sugerišu da proteini i peptidi (ono što dobijate kada razgrađujete proteine) može stimulisati proizvodnju GLP-1 - kaže on za Best Life.

1. Avokado

Avokado ima mnogo zdravstvenih prednosti. Ne samo da su prepuni zdravih masti, vlakana i antioksidansa, već imaju i antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, ističu stručnjaci "Healthline"-a.

Čester Vu, medicinski recenzent za "Rise Science", kaže da hrana bogata zdravim mastima, kao što je avokado, može podstaći oslobađanje GLP-1. Međutim, on upozorava da, "iako određena hrana može stimulisati oslobađanje GLP-1 i imati pozitivan efekat na nivo šećera u krvi, ona možda neće biti zamena za lekove kao što je Ozempik za gubitak težine ili držanje dijabetesa pod kontrolom.

Vlakna u avokadu mogu takođe biti od pomoći ako pokušavate da smršate nekoliko kilograma, kaže Manalak.

- Hrana bogata vlaknima usporava vreme pražnjenja stomaka, čineći da se duže osećate sitima. Studije su pokazale da to može da vam pomogne da izgubite težinu.

Foto: Shutterstock

avokado

2. Jaja

Bez obzira da li ih uzimate umućena, previše laka ili meko kuvana, jaja su bogat izvor proteina i to je dovoljno da im se zaradi mesto na listi namirnica, koje mogu oponašati Ozempikov efekat na telo.

- Neke studije sugerišu da proteini i peptidi (ono što dobijete kada razgrađujete proteine) mogu stimulisati proizvodnju GLP-1 - kaže Manalak i dodaje:

- Primeri uključuju proteinske suplemente poput proteina surutke i hranu sa visokim sadržajem proteina, kao što su bakalar i jaja. U teoriji, svi proteini i njihovi gradivni blokovi mogu potencijalno da stimulišu lučenje GLP-1.

3. Orašasti plodovi

- Iako ne postoji pojedinačna specifična hrana koja direktno oponaša Ozempikove efekte, postoje obrasci ishrane koji mogu imati sličan rezultat - kaže Manalak, koji ističe da jedenje više proteina može biti efikasna strategija za gubitak težine.

- Studije sugerišu da dijeta sa visokim sadržajem proteina može povećati nivoe GLP-1 i pomoći vam da se duže osećate sitim, čime se smanjuje količina hrane koju jedete i pomaže vam da izgubite težinu - kaže on.

Pored jaja, orašasti plodovi svih vrsta su još jedna opcija puna proteina, koju možete dodati svojoj ishrani i kao bonus, oni su lagana užina u pokretu.

4. Maslinovo ulje

Većina nas verovatno drži flašu maslinovog ulja u blizini kad god kuvamo. Ne samo da je odličan za razne salate, već je i na listi namirnica koje potencijalno mogu stimulisati proizvodnju GLP-1.

- Mononezasićene masne kiseline, poput maslinovog ulja, takođe mogu povećati nivoe GLP-1 i pomoći u gubitku težine. Studije sugerišu da obrok bogat maslinovim uljem ili praćenje mediteranske dijete takođe može da stimuliše nivoe GLP-1 - kaže Manalak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija