• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.04.2023

22:00

MASLAČAK kao PRIRODNI ČISTAČ! Sve dobrobiti ove čudesne biljke! (RECEPTI)

Shutterstock

Ljubav

MASLAČAK kao PRIRODNI ČISTAČ! Sve dobrobiti ove čudesne biljke! (RECEPTI)

Podeli vest

Kako biste povratili energiju i elan, priuštite sebi šolju ili dve čaja od maslačaka koji je pravi čistač organizma ili pak napravite smuti... Uživajte!

Maslačak (Taraxacum officinale) je mnogo više od običnog poljskog cveta. U svrhu čišćenja organizma možete koristiti cvet, listove i koren maslačka. Ova biljka takođe podiže nivo enzima koji su zaslužni za detoks. Njegovi intenzivno žuti cvetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima koji deluju kao čistači jetre, a uz to regenerišu vaše ćelije. Generalno, maslačak ima brojne primene kada je reč o zdravlju. Ovo su neke od njih.

Detoksikacija jetre

Maslačak se često koristi za čišćenje i detoksikaciju jetre. Njegovi sastojci stimulišu proizvodnju žuči i pomažu u uklanjanju toksina iz tela.

Foto: Pixabay

Maslačak je prijatelj jetre

Problemi sa varenjem

Maslačak može da pomogne kod problema sa varenjem kao što su nadimanje, gasovi i zatvor. Može se koristiti u obliku čaja ili tinkture.

Pripremite čaj

Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka prelijte sa 200 ml hladne vode, zagrejte i pustite da ključa pet minuta i ostavite da stoji 10 minuta, a zatim procedite. Pijte tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.

Ukoliko pripremate čaj od lista maslačka, prelijte kašičicu čaja sa 200 ml ključale vode. Sud poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šolju čaja.

Smanjenje upale

Maslačak ima antiinflamatorna svojstva, tako da se može koristiti za smanjenje upale u telu.

Regulisanje nivoa šećera u krvi

Maslačak može da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim za ljude koji pate od dijabetesa.

Pomoć pri mršavljenju

Maslačak može da pomogne ako planirate da izgubite koji kilogram, jer stimuliše metabolizam i pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz tela.

Foto: Shutterstock

Maslačak stimuliše metabolizam i pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz tela

Čišćenje kože

Maslačak takođe može da se koristiti u kozmetici, posebno u proizvodima za čišćenje kože, jer pomaže u uklanjanju nečistoća i poboljšanju zdravlja tena.

Smuti od maslačka

Sastojci: šolja vode, šolja naseckanih listova maslačka, banana, šolja svežeg ili zamrznutog bobičastog voća, šolja proteinskog praha (za duži osećaj sitosti, nije obavezno), kašika meda, po želji, prstohvat cimeta.

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i izmiksajte tako da dobijete fini smuti. 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija