• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

09.04.2023

13:00

PUNA KORPA VASKRŠNJIH JAJA! Kako ih kuvati da ne puknu i farbati prirodnim bojama!

Shutterstock

Ljubav

PUNA KORPA VASKRŠNJIH JAJA! Kako ih kuvati da ne puknu i farbati prirodnim bojama!

Podeli vest

Jaja stavite u mlaku vodu koju ste posolili, pa tek onda na šporet. Kuvajte ih u velikoj šerpi - ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih...

Od svih vaskršnjih običaja svakako je najpoznatiji, a deci najveseliji farbanje jaja. Na Veliki petak prvo se farba crveno, takozvana čuvarkuća, a potom i sva ostala po želji i ukusu. Opšta preporuka je: što šarenije, to bolje. U ovu aktivnost obavezno uključite decu, em će uživati u svojoj kreativnosti, em će vam olakšati posao.

Majstorsko kuvanje

Prvi problem na koji možete da naiđete prilikom farbanja jaja jeste njihovo pucanje. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature, kao i da budu sveža, jer manje pucaju. Njihovu svežinu ćete lako odrediti. Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa hladnom vodom. Ako potone, sveže je.

Foto: pexels.com

Jaja možete i da oslikate, a u tome će vam najbolje pomoći deca

Dekupaž tehnika

Sačekajte da se skuvana jaja potpuno ohlade, najbolje da budu bela. Izdvojte štampani sloj salvete i iscepkajte motiv koji ćete lepiti. Najpre jaje namažite belancetom koristeći četkicu. Zatim stavite motiv i pažljivo pritiskajte prstima od centra ka krajevima. Kada se zalepi, jaje ponovo premažite belancetom.

Jaja stavite u mlaku vodu koju ste posolili, pa tek onda na šporet. Kuvajte ih u velikoj šerpi - ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri. Kuvajte ih na srednjoj temperaturi, jer je tako manja verovatnoća da će popucati.

Prirodne boje

Provereno dobre prirodne boje za jaja se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Takva jaja se mogu ukrasiti sličicama, ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Ostale prirodne boje su:

Foto: Shutterstock

Što šarenije, to bolje

* Žuta - cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma, list breze, kora limuna ili pomorandže
* Narandžasta - crvena mlevena paprika, ljuske crnog luka
* Crvena - sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice
* Smeđa - list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, jaka crna kafa ili crni čaj
* Plava - sok od borovnice, listovi crvenog kupusa
* Zelena - listovi spanaća, kopriva
* Bordo - sušeni kantarion

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija