• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

25.05.2023

20:00

MALO KALORIJA, BOGATA VLAKNIMA I VITAMINIMA: Ovu namirnicu mnogi vole, a nisu ni svesni koliko je zdrava

Shutterstock

Ljubav

MALO KALORIJA, BOGATA VLAKNIMA I VITAMINIMA: Ovu namirnicu mnogi vole, a nisu ni svesni koliko je zdrava

Podeli vest

Pečurke su mnogima jedna od omiljenih namirnica, a sadrži dosta vitamina, vlakana i malo kalorija, pa je odlična po naš organizam.

Mnogi ljudi konzumiraju razne namirnice ne razmišljajući o tome kako one utiču na njihov organizam.

I dok postoje namirnice koje takoreći nemaju nikakvu nutritivnu vrednost, neke druge, poput pečuraka se i te kako preporučuju za konzumiranje.

Pečurke mogu da se spremaju na razne načine, a koliko su korisne za naš organizam, otkrila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Pečurke su bogat, niskokalorični izvor vlakana, proteina i antioksidanasa. Zbog esencijalnih hranljivih materija koje sadrže, mogu umanjiti rizik za razvoj ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su Alchajmerova bolest, srčana oboljenja, kancer i dijabetes - navodi nutricionistkinja i otkriva koji su još benefiti pečuraka:

Sadrže veoma malo kalorija

Pečurke imaju malo kalorija, što ih čini odličnom hranom koju možete uključiti u ishranu ako pokušavate da smanjite ili održite zdravu telesnu težinu. Oko 100 g pečuraka sadrži 28 kalorija – što je mnogo manje i od 1 posto dnevnog preporučenog unosa kalorija za odraslu osobu.

Bogate su vlaknima

Takođe su bogate biljnim vlaknima, koja su neophodna za zdravlje digestivnog trakta. Oko 100 g pečuraka sadrži 2,2 g biljnih vlakana. Biljna vlakna usporavaju apsorpciju hranljivih materija u crevima, te time povećavaju osećaj sitosti.

Foto: Shutterstock

pečurke

Sadrže vitamin D i cink

Pojedine vrste pečuraka bogate su vitaminom D, važnom komponentom za zdravlje kostiju i imuniteta. Osim toga, odličan su izvor cinka (naročito šampinjoni)

Odličan su izvor vitamina B

Pečurke su dobar izvor nekoliko vitamina B, uključujući riboflavin, niacin i pantotensku kiselinu. Ovi vitamini neophodni su za pretvaranje hrane u energiju i održavanje zdrave kože, kose i očiju.

Bogate su mineralima

Pored vitamina B, pečurke su bogate i pojedinim mineralima – kalcijumom, kalijumom i gvožđem

Sadrže malo masti i holesterola

Imaju malo masti i holesterola, što ih čini odličnim izborom hrane za srce.

Poseduju antioksidativna svojstva

Pečurke su poznate po svojim antioksidativnim svojstvima. Sadrže jedinjenja kao što su ergotionein i selen, koji mogu pomoći u smanjenju upala i zaštiti telo od oksidativnog stresa. Oksidativni stres je proces koji oštećuje ćelije i može uzrokovati niz hroničnih bolesti poput kancera, dijabetesa i bolesti srca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija