• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

31.05.2023

09:28

REGULIŠE PRITISAK, SMANJUJE ZAPALJENJA, UMIRUJE... Nutricionisktinja otkriva sve blagodeti CELERA!

Shutterstock

Ljubav

REGULIŠE PRITISAK, SMANJUJE ZAPALJENJA, UMIRUJE... Nutricionisktinja otkriva sve blagodeti CELERA!

Podeli vest

Nutricionistkinja Jovana Čanak ističe da celer ima veoma važnu ulogu kada je zdravlje u pitanju, a naročito pri regulisanju krvnog pritiska.

Mnogi lekari i nutricionisti ističu da hrana ne bi trebalo da nam služi kao sredstvo za puko preživljavanje, već kao pomoć u poboljšanju zdravlja.

Jedna od namirnica koja ima upravo tu svrhu jeste i celer, a nutricionistkinja Jovana Čanak objašnjava zbog čega treba da je uvrstite u svakodnevnu upotrebu:

Smanjuje zapaljenja

Ukoliko imate bolove u zglobovima, infekciju pluća, astmu ili akne, redovan unos celera doneće vam neophodno olakšanje.

Deluje umirujuće

Minerali u celeru, posebno magnezijum, kao i njegovo esencijalno ulje, smiruju nervni sistem.

Visok krvni pritisak

Dokazano je da aktivno jedinjenje koje se zove ftalid postoji u celeru i podstiče cirkulaciju. Jedan veliki celer smanjuje visok krvni pritisak.

Foto: Shutterstock

celer

Odličan za varenje

Velika količina vode u celeru, u kombinaciji sa nereastvorljivim vlaknima u njemu, čine ga odličnim za lakši prolaz stolice.

Holesterol

Sadrži komponentu koja se zove butilftalid, koja daje povrću svoj ukus i miris. Upravo ovo jedinjenje smanjuje nivo lošeg holersterola.

Protiv karcinoma

Sadrži snažan flavonoid, koji se zove luteolin, zaustavlja rast ćelija karcinoma, posebno u pankreasu. Redovni unos ovog povrća može značajno odložiti nastanak ćelija raka dojke. 

Saveti:

  • Izaberite celer sa uspravnom stabljikom.
  • Što je tamnija boja, jači je ukus.
  • Sveže seckani celer zadržava hranljive materije mnogo bolje nego ako ga isečete i ostavite nekoliko sati.
  • Kuvajte ga na pari kako bi zadržao sve hranljive materije.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija