• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

22.02.2019

09:18

10 SVETSKIH TRENDOVA: Efektna rasveta za trpezariju koja će obeležiti 2019.

Ljubav

10 SVETSKIH TRENDOVA: Efektna rasveta za trpezariju koja će obeležiti 2019.

Podeli vest

U trpezariji se okupljaju svi članovi porodice. Pored svakodnevnih obroka, tu se slavi i časte gosti, seku rođendanske torte, igraju društvene ige...

Zbog svih aktivnosti koje se u njoj odvijaju, dobra rasveta u trpezariji je veoma bitna. Pored praktične uloge, važna je i estetika, pa je zanimljiva rasveta jedan od glavnih dekorativnih elemenata koji će običnu trpezariju pretvoriti u oličenje ukusa i elegancije. Nije važno da li se radi o običnom lusteru ili višeslojno postavljenim visećim lampama, bitno je da odaberete rasvetu koja je u skladu sa vašim potrebama i ukusom. Da bismo vam pomogli pri izboru, pred vama je 10 efektnih trendova koji će vašoj trpezariji dati nov, lepši izgled.

Vidiljive sijalice i kablovi

Inspirisan ogoljenim duhom industrijskog dizajna, trend ogoljenih sijalica i kablova uselio se i u domove. Iako deluje neobično i iznenađujuće, veoma je popularan među dizajnerima enterijera. Posebno interesantno izgleda kada se kablovi nekoliko tako ogoljenih lampi razvuku po plafonu i pričvrste za njega kukama. Ako se pravilno izvede, ovakva rasveta daje ležeran i šik izgled.

Mat lusteri

Navikli smo da su lusteri raskošni i da imaju sjajnu završnu obradu. Ali trendovi u rasveti se menjaju i sve popularniji je još jedan netradicionalan izgled, a to je mat luster. Ovakvi lusteri najčeće imaju veličanstvene siluete, ali nemaju onu raniju blistavost već svedeniji, mirniji ton. Vaša trpezarija će sa njim izgledati unikatno i dopadljivo.

Boho stil

Boho stil je već neko vreme na modnoj sceni, ali se taj trend proširio i na enterijer. Ove godine u svoju udobnu, eklektičnu trpezariju postavite veliki egzotični luster sa raznobojnim kristalima i perlama. Tako stilizovana rasveta će oživeti vaš dom svetlucavim duhom glamura.

Nekoliko visećih lampi

Poigravanje sa visećim lampama je zabavan i pametan način da probudite svoju trpezariju. Oplemenite je interesantnim kombinacijama: trio minijaturnih visećih lampi postavljenih na različite visine ili skupina većih raznobojnih visećih lampi. Budite hrabri u kombinovanju i očekujte da će vaše osvetljenje preporoditi prostoriju, a na posetioce ostaviti nesvakidašnji utisak.

Foto: Shutterstock

Ručno rađena keramika

U poslednje vreme se vraćaju u modu keramičke, ručno rađene lampe. Reč je o jednom od najšarmantnijih i najtoplijih trendova koji odmah daju dušu i sasvim minimalistički uređenim enterijerima. Ako se odlučite za keramiče lampe, bitno je da se opredelite za jednostavne geometrijske oblike i klasične boje da bi vaše osvetljenje bilo u trendu i posle 2019. godine. 

Kombinuj i uklopi

Trpezarija je često jednostavno uređena sa simetričnim i izbalansiranim elementima. Da bi ste je ulepšali, koristite slojevito raspoređene viseće lampe, sličnog, ali i donekle različitog izgleda. Recimo, lampe raznih oblika i veličina se mogu lepo uklopiti i izgledati kao jedna celina, ako su iste boje ili od istog materijala.

Minimalistički stil

Minimalizam dugo ostaje u trendu zahvaljujući svom svedenom dizajnu i svevremenom, nenametljivom izgledu. Ovaj put se osvežen vraća u modu sa svojim čistim i elegantnim šarmom. Krije za svakoga po nešto zanimljivo i nije iznenađenje što ovaj stil nudi čitav dijapazon osvetljenja za skoro svaku prostoriju u domu. Predlažemo vam da odaberete niz većih visećih lampi, njima se postiže jači efekt nego onim manjim jer one mogu delovati suviše hladno i sterilno.

Sijalice u stilu Edisonovih

Starinski izgled inspirisan Edisonovim sijalicama je savršen za osvetljenje rustičnih trpezarija. Idealne su za one koji putem rasvete vole da u svoj dom unesu simpatične, retro elemente. Njihov interesantan, zaobljen izgled i topao sjaj će u svakoj trpezariji stvoriti atmosferu koja vraća u neka davna, prošla vremena.

Foto: Shutterstock

Luster kao skulptura

Jedna od najzanimljivijih i najsmelijih ideja za rasvetu u trpezariji ove godine je luster sa asimetrično razmeštenim svetiljkama, nalik na skulpturu.
Ovakav luster je odličan izbor za trpezarije koje se mogu pohvaliti simetrijom i ujednačenošću dizajna jer privlači pažnju i daje celoj prostoriji neobičan i ekstravagantan ton. Pažljivo odaberite gde ćete ga postaviti da ne bi štrčao i izgledao kao da se tu slučajno našao.

Industrijska rasveta

Industrijska rasveta je sjajna ideja za osvetljenje trpezarija. Ovakva rasveta je, svojim karakterističnim metalnim izgledom i neutralnom završnom obradom,
najčešće delovala sirovo i korišćeno. Međutim, umesto upotrebe u dekoraciji industrijskih enterijera, sada moderno industrijsko osveljenje dolazi u novoj, doteranoj varijanti. Pravi se uglađenijih metala, kao što je mesing, i ima mat završnu obradu.

Mi smo vam izložili koji su trendovi, a vi potražite ovde idealnu rasvetu za svoju trpezariju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!
Društvo

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!

Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta ukoliko kupuju proizvode na akciji „Najbolja cena“ Beograd, 16. septembar – u poslednje tri nedelje, broj maloprodajnih objekata širom Srbije, u okviru akcije “Najbolja cena”, značajno je porastao, a ono što je najvažnije da građani danas troše četvrtinu manje novca u svojim budžetima za iste proizvode nego pre početka akcije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović

16.09.2024

19:13

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Crno im se piše! Zaharova najavila haos Velikoj Britaniji!
Planeta

Crno im se piše! Zaharova najavila haos Velikoj Britaniji!

Ruska strana će pronaći način da podseti Britaniju koliko je bila uprljana svojim interakcijama sa nacistima izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu britanskog kolege Dejvida Lamija, koji je Rusiju uporedio sa fašističkom državom.

16.09.2024

23:00

Zabava

Džet set

Srbija