• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje

12.01.2020

13:50

ČUDOTVORNA VOĆKA podiže raspoloženje, snižava holesterol, reguliše pritisak... ODUVEK SMATRANA ZA ELIKSIR MLADOSTI!

Ljubav

ČUDOTVORNA VOĆKA podiže raspoloženje, snižava holesterol, reguliše pritisak... ODUVEK SMATRANA ZA ELIKSIR MLADOSTI!

Podeli vest

Još od antike ovo supervoće poznato je po blagotvornom uticaju na zdravlje i lepotu i u mnogim kulturama simbol je prosperiteta, bogatstva, kao i večnog života

U poslednjih nekoliko godina nar je dospeo na listu supervoća kojem se pripisuju najrazličitija lekovita svojstva. Ipak, nar je još od antike poznat po svom uticaju na zdravlje i lepotu i u mnogim kulturama simbol je prosperiteta, bogatstva, kao i večnog života. Danas znamo da veličanstveni nar snižava holesterol, reguliše krvni pritisak, usporava starenje, a spisak se tu ne završava.

DELIKATESI OD OSTATAKA MESA! Najbolje ideje da očistite frižider! NIŠTA SE NE BACA!

AKO IMATE PROBLEM SA DISBALANSOM HORMONA ove zdrave semenke su pravo rešenje!

 

Od osteoporoze do Alchajmera

Skoro ni o jednoj voćki ne postoji toliko naučnih studija koliko postoji o naru. Njegov plod bogat je svim vitaminima, među kojima se ističu C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem, kalcijumom, bakrom, manganom... Pola čaše soka od nara sadrži čak 16 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, a za prelepu crvenu boju može da zahvali antocijaninu i taninu.

Foto: Shutterstock

Maska za celo telo

Vratite koži mekoću i energiju masirajući je smesom u kojoj se nalazi nar. Pomešajte četiri kašike meda i šest kašika maslinovog ulja. Dodajte 120 mililitara vode i dve kašike svežeg soka od nara. Dobijenom smesom izmasirajte celo telo, ostavite da deluje pola sata, a zatim se istuširajte.

Nar sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji podiže raspoloženje, kao i estrogena, koji učestvuje u održavanju koštane mase, a ovo otkriće izuzetno je važno za prevenciju osteoporoze.

Klinička istraživanja pokazuju da jedinjenja koje nalazimo samo u naru, zvane punikalagini, doprinose zdravlju srca i krvnih sudova. Takođe, smanjuju holesterol i krvni pritisak i ubrzavaju otapanje masnih naslaga u krvnim sudovima nastalih usled ateroskleroze. Punikalagini su, inače, glavni izvor antioksidativnog delovanja nara.

ŠTA KUVATE DANAS? Juneće rolnice s pečurkama gotove za 'OČAS POSLA'!

Uz to, koristi za srce i krvne sudove, a sastojci koji se nalaze u naru sprečavaju rast raka dojke, prostate, debelog creva i leukemije.

Foto: Shutterstock

Ova voćka ima izuzetno dobar efekat i kod lečenja posekotina, opekotina i drugih rana, a u lepezi brojnih bolesti potvrđeno je da konzumiranje soka od nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti.
Nar takođe uništava ešerihiju koli i stafilokoke bakterije, a zahvaljujući gvožđu, od velike je pomoći pri suzbijanju simptoma anemije, kao sto su slabost i vrtoglavica.

(FOTO) OVAKVE JABUKE JOŠ NISTE VIDELI! GMO ili umetnost u režiji majke prirode?

Boja i ukus

Od nara se pripremaju umaci, želei, kolači, sirupi, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj. Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija salata, jer ukusom i bojom idu uz razna karpaća, bilo da su voćni, povrtni, riblji ili mesni. Plodovi mora uvek će biti ukusniji i zanimljiviji uz dodatak svežih semenki nara, a slično je i s raznim kolačima i kremovima. U jogurt možete dodati semenke nara i prvi dnevni obrok učiniti još zanimljivijim i ukusnijim.
 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Fesenjan (piletina sa sosom od nara)

Sastojci: pile (isečeno na 8 komada), 3 kašike ulja, 150 g oraha, 100 ml sirupa od nara, 50 ml pasiranog paradajza, pileća supa u kocki, pola kašičice kurkume, četvrtina kašičice cimeta, četvrtina kašičice muskatnog oraščića, 1-2 kašike šećera, so, biber, sveži nar za ukrašavanje, pirinač kao prilog.

ZAGOREO VAM JE TIGANJ? Evo kako da ga spasite uz pomoć OVE NAMIRNICE!

Priprema: Za ovo tradicionalno iransko jelo sitno sameljite orahe. Na vatru stavite oko 750 ml vode i, kada provri, dodajte orahe i pomešajte. Smanjite vatru i ostavite lagano da se kuva oko sat vremena, sve dok na površinu ne ispliva ulje oraha. Lagano dolivajte male količine vode i budite pažljivi da vam ne zagori. U međuvremenu, na zagrejanom ulju prepržite komade piletine, tek toliko da se stvori zlatna korica. Sklonite s vatre i poklopite. Kad ste dobili orahovo ulje, dodajte sirup od nara, paradajz, supu u kocki, začine, šećer, so, biber i piletinu. Meso bi trebalo da bude u potpunosti pokriveno smesom od oraha. Po potrebi dodajte vode. Kuvajte još sat vremena na laganoj vatri uz povremeno mešanje.

Foto: Shutterstock

Salata sa narom, fetom i bademima

Sastojci: pola šolje badema (ili oraha), zelena salata, nar, četvrtina tanko isečenog crvenog luka, 50 g feta-sira. Za dresing: kašičica senfa, 3 kašike crvenog vinskog sirćeta, 3 kašike maslinovog ulja, limun, rendana kora i sok, so i biber po ukusu.

ZA HLADNE PRSTE NIJE UVEK KRIVA ZIMA! Proverite zašto su vam ruke ledene!

Priprema: U veliku činiju stavite zelenu salatu, semenke nara, crveni luk, feta-sir i bademe, isečene na pola. Umutite senf, sirće, maslinovo ulje, koru od limuna, limunov sok (po ukusu), so i biber u posebnoj činiji. Prelijte preko salate i promešajte. Napomena: Za kompletan obrok možete dodati integralni pirinač.

Foto: Shutterstock

Domaći sirup

Sastojci: četvrtina šolje smeđeg šećera, šolja sveže ceđenog soka od nara, pola limuna.

Priprema: U malo većoj šerpi pomešajte sok i šećer, pa stavite na šporet na srednje jaku vatru da se šećer rastopi. Pojačajte temperaturu i pustite da sirup provri, pa ostavite da se krčka oko pet minuta da se zgusne. Sklonite posudu sa šporeta, pa u ohlađen sirup dodajte sok od pola limuna ako želite malo kiseliji ukus. Sirup prelijte u čistu i sterilnu flašicu i čuvajte u frižideru najviše mesec dana.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set