• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje/novosti/informer.rs

01.03.2020

14:21

(RECEPTI) HRANA ZA OPORAVAK - Nije svejedno da li ste preležali grip ili običnu prehladu!

Ljubav

(RECEPTI) HRANA ZA OPORAVAK - Nije svejedno da li ste preležali grip ili običnu prehladu!

Podeli vest

Nakon preležane respiratorne infekcije pomozite organizmu da se oporavi da zbog iscrpljenosti ne biste opet lako "zakačili" neku infekcija. Stručnjaci tvrde da nije svejedno šta ćete jesti ako ste preležali grip ili običnu prehladu

Iako svi znaju da bi prehladu i grip trebalo preležati, mnogi sa povlačenjem temperature i groznice odmah ustaju na noge i vraćaju se obavezama. Zbog toga je važno da se nakon preležane respiratorne infekcije pomogne organizmu da se oporavi, a ne da se zbog iscrpljenosti opet lako "zakači" neka infekcija. Stručnjaci tvrde da nije svejedno šta ćete jesti ako ste preležali grip ili običnu prehladu.

Posle gripa - proteini i citrusi

Da bi se organizam u potpunosti oporavio, potrebni su mu proteini. Stoga celu nedelju posle gripa jedite po 100 grama mesa za ručak i večeru i više nećete osećati malaksalost u mišićima. Crveno meso bogato je gvožđem, ali najbolje je da naizmenično jedete i piletinu, ribu i jaja. I bareno povrće, naravno, pre svega kupus i spanać.

OR*AZAM NATENANE! Evo koliko bi SE*S trebalo da TRAJE kad bi se ŽENE PITALE...

MOĆNI LUK! 5 lekovitih recepata za kašalj, grip i upalu sinusa!

 

Foto: Shutterstock

Posle terapije antibioticima

Da biste što pre oporavili želudac posle terapije antibioticima, nekoliko dana jedite namirnice čiji je tranzit kroz creva usporen, kao što su pirinač, šargarepa, banana i kompot od jabuka ili krušaka. Takođe, treba da pijete dva do tri jogurta na dan da biste obnovili crevnu floru koju su lekovi oštetili.

Takođe svako jutro, uz doručak, popijte sok od sveže isceđene pomorandže, limuna, grejpfruta ili mandarina, a posle ručka se zasladite sa najviše četiri kockice crne čokolade koje će vam obezbediti 25 odsto neophodnog dnevnog unosa magnezijuma.

Posle prehlade - orašasti plodovi

Upravo ste preležali treću prehladu ove sezone? Da biste ojačali svoj imunološki sistem, neophodni su vam cink, omega 6 masne kiseline i probiotici. Neka se na vašem jelovniku svakog dana nađe bar jedna namirnica bogata cinkom: sir, jaja, meso, a šaka oraha, lešnika ili badema ili dve kašike suncokretovih semenki obezbediće vašem organizmu dnevnu dozu omega 6 masnih kiselina.

ODMAH IH ISKLJUČITE! Ovih 15 predmeta troši najviše električne energije u vašem domu!

Foto: Shutterstock

Ako desetak dana posle prehlade budete svakodnevno za doručak pili jogurt obogaćen probioticima i jeli po pet porcija voća i povrća, više nećete morati da strahujete za zdravlje.

Korenasto povrće - uvek

Cvekla, ren, celer, rotkva, šargarepa, kao i luk i krompir nezaobilazni su tokom zime. To i nije čudo, jer ovo povrće je prirodni štit bolestima, te ga obavezno uvrstite u svoj jelovnik za oporavak nakon gripa ili prehlade. Ono hrani organizam mnogobrojnim hranljivim materijama, od kojih su najznačajniji antioksidansi i dijetalna vlakna. Korenasto povrće pospešuje varenje i probavu, što u krajnjem ishodu jača imunitet.

SVE O RIBAMA! Vole da opraštaju, a u drugima vide samo najbolje!

Foto: Shutterstock

Savet je da se korenasto povrće, osim krompira, jede presno, u kombinaciji sa nekim kuvanim jelom.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Ćušpajz sa povrćem

Sastojci: 400 g pilećeg filea (može i bez), 2 veće glavice luka, 2 zelene paprike (ili crvene), tikvica, 2 krompira, 2 šargarepe, malo graška i boranije, veći paradajz, so, suvi začin, biber, ulje, kašičica brašna, slatka mlevena paprika, lovorov list.
Priprema:
Na ulju propržite seckani luk, papriku, dodajte iseckani pileći file, pa kad se sve malo izdinsta, dodajte ostalo iseckano povrće i lovorov list po želji. Dolijte vodu i dinstajte 20 minuta. Dodajte suvi začin, razmućenu kašičicu brašna u malo vode, slatku mlevenu papriku, biber i prodinstajte još malo. Ako pravite gušće varivo (sa manje vode) možete ga zapeći u rerni na 250 stepeni oko 15 minuta.

Foto: Shutterstock

Oslić u sosu od pomorandže

Sastojci: 400 g filea oslića (ili neke druge ribe), 2 pomorandže, puter, so, biber, cimet, povrće po izboru.
Priprema:
File prosušite i začinite (so, biber i cimet). Na malo maslinovog ulja propržite u tiganju po par minuta sa jedne i druge strane. Za preliv sipajte sok od ceđenih pomorandži u šerpicu, dodajte puter, malo cimeta i krčkajte dok se ne zgusne. Servirajte uz bareno povrće.

DESERT NAŠEG DETINJSTVA! Jabuke u šlafroku sa šećerom i cimetom!

Foto: Shutterstock

Smuti sa spanaćem i borovnicama

Sastojci: pola šolje spanaća, pola šolje zaleđenih borovnica, banana, pola šolje grčkog jogurta, dve kašike mlevenog lanenog semena, kašičica cimeta.
Priprema:
Sjedinite u blenderu sve sastojke i popijte odmah.

VODITE RAČUNA O OČIMA! Bakterije vrebaju iz šminke, naočara, sočiva!

Foto: Shutterstock

Kuglice od orašastih plodova

Sastojci: oko 150 g svežih očišćenih urmi, 120-150 g mlevenih oraha, pečenih lešnika, badema, pistaća, 2 kašike kakao praha, opciono možete dodati rendanu koricu narandže, rum, cimet..., opciono valjanje kuglica: kakao prah, mleveni ili seckani orašasti plodovi.
Priprema:
Ubacite u blender sve sastojke po želji i pravite kuglice, a zatim ih uvaljajte u sastojak po želji. Ostavite u frižideru da se stegnu.

 

 

 

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set