• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

15.03.2020

20:47

ČUVARI ZDRAVLJA! Ovo povrće vam je danas PREKOPOTREBNO - pravo sa pijace, uvrstite ga u jelovnik (FOTO)

Ljubav

ČUVARI ZDRAVLJA! Ovo povrće vam je danas PREKOPOTREBNO - pravo sa pijace, uvrstite ga u jelovnik (FOTO)

Podeli vest

Spanać, zelena salata, rukola, mladi crni i beli luk, sremuš idealni su izvori antioksidanasa, vitamina i minerala, a osim što su hranljivi, vašem organizmu će pružiti i odličan detoks

U proleće najviše volite brze i osvežavajuće obroke, koji uz to podižu energiju? Uputite se na obližnju pijacu ili u sopstvenu baštu po najzdravije sastojke koje možete da nađete u ovo doba godine - zeleniš. Spanać, zelena salata, rukola, mladi crni i beli luk, sremuš... prava su riznica antioksidanasa, vitamina i minerala, a osim što su hranljivi, vašem organizmu će pružiti i odličan detoks.

TRI BILJKE KOJE JAČAJU IMUNITET i sprečavaju teške bolesti! Prirodni lekovi koji rastu u vašem dvorištu

AKO SUMNJATE DA IMATE KORONAVIRUS, NIKAKO NE PIJTE OVAJ LEK! Maksimalno otežava stanje!

 

Zeleniš poput spanaća i kelja možete dodati u salatu u sirovom obliku, važno je samo da ih prethodno dobro operete. Ukoliko birate blitvu i kupusnjače kao što su prokelj ili brokoli, prethodno ih malo blanširajte.

Foto: Shutterstock

Nana, bosiljak

Salate dopunite sa malo sveže nane ili bosiljka, koji će im dati izvrsnu aromu. Nana je veliki saveznik jetre i pomaže u njenoj detoksikaciji, dok bosiljak ima snažno antizapaljensko dejstvo.

Da bi se vaše salate pretvorile u kompletan obrok, možete im dodati, na primer, integralni pirinač, žito, kuskus, grašak, pasulj, kozji sir ili orašaste plodove, kao i grilovanu piletinu, tunjevinu, škampe. Sve začinite dresingom po želji i uživajte u raskoši ukusa!

Spanać

Mladi spanać je blagog ukusa i podseća na jače zelene salate. Odličan je izvor folne kiseline, vitamina A i C, kao i vitamina B kompleksa. Bogat je gvožđem i magnezijumom, ali i vitaminom E.

ŽIVE LUDO I BRZO! Ovi znakovi najvažniju odluku donose 'u sekundi'!

Jedite ga svežeg, u salatama, a ukoliko vam je to previše, kratko ga prodinstajte u tiganju na maslinovom ulju i sa mladim belim lukom ili sremušem, tek toliko da "svene". Dragocene nutrijente sačuvaćete i ako ga pripremate na pari.

Foto: Shutterstock

Rukola

Rukola je jedna od ukusnijih salata koja je dostupna u proleće, mada pojedinima, nenaviknutim na njen ukus, pomalo "gorči". Bogata je, između ostalog, vitaminima K i A, folatima, hlorofilom i vlaknima. Rukola je odlična za krv, srce i kosti i izvrsno čisti vaš organizam.

Zelena salata

Kraljica zeleniša, zelena salata dolazi u mnogobrojnim varijacijama, od najpoznatijih puterice i kristalke, preko rimske salate, endivije, ajsberg salate, cikorije, matovilca... Blagog je ukusa, te je idealno kombinovati je sa zelenišem koji je jače, oporije arome.

STRUČNJAK OTKRIVA ŠTA SE DEŠAVA sa bakterijama kad se ruke operu gelom UMESTO SAPUNOM

U zelenoj salati ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i magnezijuma, vitamina C, karotena, vitamina E i B grupe, nijacina. Najčešća greška koja se pravi prilikom upotrebe jeste da se odstrane spoljnji, tamniji listovi, koji su dvostruko više bogatiji vitaminom C od unutrašnjih.

Foto: Shutterstock

Blitva

Listovi blitve su blagog, prilično neutralnog ukusa, što je čini idealnom za kombinovanje sa krompirom ili kao prilog uz jela od ribe, mada može da se jede i kao salata. Odlično se slaže s intenzivnim ukusom belog luka i limunom ili limetom.

Bogata je gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, manganom, sadrži vitamine B i C. Zbog zavidne količine vlakana izuzetno je blagotvorna za rad creva.

Zelje

Zelje ima sličnu nutritivnu vrednost kao spanać, bogato je vitaminima A i C, a od minerala gvožđem, kalijumom, fosforom i kalcijumom. Mlado zelje je mnogo ukusnije nego starije, koje pod uticajem sunca dobija gorčinu.

ZABORAVITE NA BOL U LEĐIMA I VRATU! 6 jednostavnih, a efikasnih vežbi!

Sveže listove zelja iskoristite za pripremu raznih čorbi, supa, krem supa, soseva u kombinaciji sa raznim sirevima ili pripremu sarmica i pita. Takođe, veoma dobro se slaže sa pirinčem i pečenim krompirom.

Foto: Shutterstock

Mladi luk

Bele glavice i zelena perca mladog crnog i belog luka su prvi omamljujući začin koji nam dolazi s proleća. Sastojci koji su bogati sumporom otvaraju apetit i podstiču bolje varenje hrane, dok vitamin C jača imunitet. Od minerala su prisutni kalijum, fosfor i kalcijum, a zajedno sa vitaminima B kompleksa štite srčani mišić i kosti.

Mladi luk dopunite svežim listovima peršuna, mirođije i celera, bilo u salatama ili šejkovima od povrća, ili kao dodatak raznim jelima.

Sremuš

Nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće. Bogat je etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, vitaminom C, karotenom, a biohemičari tvrde da je čak zdraviji od belog luka.

NA PRVOJ LINIJI ODBRANE! Ljuta paradajz čorba PODIŽE IMUNITET!

Zanimljivo je da je karakteristični miris poput onog koji ima beli luk kod sremuša prisutan samo dok se jede.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Salata od spanaća, avokada i korijandera

Sastojci: 1,5 šolja bebi-spanaća, zreo avokado, 6 čeri paradajza, kašičica rendane kore limete, četvrtina šolje soka od limete, 3 kašike naseckanog korijandera, 3 kašike maslinovog ulja, četvrtina kašičice morske soli, prstohvat crnog bibera, po želji.
Priprema:
Za dresing u posudici pomešajte sok i koru limete, maslinovo ulje, korijander, so i biber, pa time prelijte paradajz, avokado i bebi-spanać.

Foto: Shutterstock

Salata od rukole, kruške i kozjeg sira

Sastojci: 70 g mlade rukole, kruška isečena na uzdužne polovine, a onda na tanke kriške, četvrtina šolje suvih brusnica, četvrtina šolje sirovih badema koji se najpre ispeku, a potom krupno iseckaju, 3 kašike kozjeg sira, 3 kašike maslinovog ulja, kašika jabukovog sirćeta, so, biber.
Priprema:
U većoj posudi pomešajte rukolu, isečenu krušku i brusnice. U drugoj, manjoj posudi pomešajte jabukovo sirće i maslinovo ulje, dodajte so i sveže samleveni crni biber. Rukolu, krušku i brusnice pomešajte sa prelivom, pospite pečenim bademima i na vrh stavite komade kozjeg sira.

Foto: Shutterstock

Salata od sremuša sa rotkvicama

Sastojci: veza sremuša, veza peršuna, veza rotkvica, crveni luk, 50 g crnih maslina, 2 kašike kapara, morska so, maslinovo ulje, aćeto balzamiko.
Priprema:
U činiju za salatu stavite na rebra iseckan crveni luk, posolite i ostavite desetak minuta, a onda dodajte seckane masline, rotkvice, seckani sremuš, peršun i kapar. Sve opet posolite i začinite maslinovim uljem i aćetom balzamikom.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set