• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BaštaBalkana.com

09.05.2020

14:07

OD SUTRA DORUČKUJTE SAMO OVO! Creva će proraditi, obim struka će se smanjiti, svi toksini biće izbačeni!

Ljubav

OD SUTRA DORUČKUJTE SAMO OVO! Creva će proraditi, obim struka će se smanjiti, svi toksini biće izbačeni!

Podeli vest

Ako imate problem sa crevima i opstipacijom, ako krećete na dijetu, ako me znate šta ćete za doručak, probajte "Čistač musli"!

Naziv dolazi od funkcije ove vrste muslija – ovo je doručak koji čisti creva.

Ovako koncipiran musli reguliše peristaltiku creva i normalizuju stolicu, što je bitno kod osoba koje imaju opstipaciju i nemaju stolicu svaki dan.

Industrijski musli najčešće nema ovu funkciju, jer je često prepun šećera i drugih aditiva.

Musli je važan i za sve one koji se loše hrane, jedu puno grickalica, slatkiša i mesa, a može se koristiti i kod raznih dijeta.

Foto: Shutterstock

Recept za Čistač musli

Sastojci:

Ovsene pahuljice – 3 do 5 kašika (mogu i neke druge vrste pahuljica – ražene, zobene, heljdine pahiljice)
Speltine mekinje – 1 kašika
Čia seme – 2-3 kašike
Sojino mleko od vanile ili čokolade a može i neko drugo mleko ili jogurt, može i neki prirodni sok od povrća ili voća, sve po želji – 3 do 5 dl
Jabuka, mala ili pola jabuke, neprskana, domaća, bez ljuštenja kožice jabuke – iseckati je na sitne komadiće ili izrendati. Može umesto jabuke banana, ili neko drugo vlaknasto voće.
Ostalo po želji – cimet, rendani kokos, lomljeni lešnik, mleveno laneno seme, biljni proteini, voće u prahu, alge, trave u prahu, začini, suvo grožđe itd.

NAPOMENA: Ko ima insulinsku rezistenciju ili predijabetično stanje, kome šećer u krvi varira, neka stavi kašičicu cimeta u musli kako mu Čistač musli ne bi podizao šećer i insulin u krvi. Takođe, u ovom slučaju ne treba stavljati suvo voće (urme, grožđe, šljive, smokve) jer ono ima visok glikemijski indeks.

Foto: Pixabay

Priprema: Bitno je prvo čia seme preliti mlekom i ostaviti preko noći da čia seme nabubri. Čia seme bubri od tečnosti i postaje sluzavo ali su se može slepiti ako se dobro ne promeša. Kada stavljate čia seme u tečnost, nekoliko minuta mešajte dok seme ne počne da upija tečnost, da ne bi ostalo slepljeno u grudvicama.

Zavisno od kvaliteta čia semena ono može brže i više da bubri ili sporije. U svakom slučaju nikada nemojte jesti suvo čia seme jer može da vam blokira creva, ono mora najmanje 3 sata da odstoji u tečnosti. Najbolje je ostaviti ga preko noći ili tokom dana da odstoji.

Ujutru u čia seme dodati ostale sastojke po želji, sačekati da pahuljice upiju tečnost, pa pojesti. Preporuka je jesti ovaj musli što ranije ujutro, kako bi i stolica krenula ranije.

Za one koji misle da im ni ovo neće pomoći, samo budite strpljivi i nakon par dana će creva proraditi. Kod najupornijih zastoja stolice možete dodati i jednu kašiku psilijum semena pre konzumacije, ono se brzo natapa i dodatno deluje na peristaltiku creva.

Ako vam je ova porcija prevelika, samo prepolovite količinu sastojaka pri spremanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija