• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: zena.blic.rs/inforemr.rs

06.07.2020

12:54 >> 12:56

OVA SAMONIKLA BILJKA LEČI GRIP, odlična je prevencija od virusa, puna je VITAMINA C... Ovako je najzdravija!

Ljubav

OVA SAMONIKLA BILJKA LEČI GRIP, odlična je prevencija od virusa, puna je VITAMINA C... Ovako je najzdravija!

Podeli vest

Od davnina u našem je narodu običaj da iskusne domaćice pripremaju sok od zove tokom maja i juna, koji je savršeno letnje osveženje i ukusan napitak, ali tu se njegove blagodati ne završavaju....

- Zova može biti popularna tema ovih dana, kako određena istraživanja ukazuju da pomaže brže izlečenje od gripa i dobra je prevencija virusnih infekcija. Dobro se pokazala za uporni kašalj, te kao čuvar naših bronhija i pluća zaista zaslužije naslovnicu ovih dana - objašnjava za Blic dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija i dodaje da s sbzirom na to da sadrži velike količine vitamina C, flavonoida, karotenoida i drugih antioksidanasa i zaštitinih materija ne čudi ovo njeno svojstvo.

ZOVA KRIJE MNOGE TAJNE! Svi volite ovaj DOMAĆI SOK - kad čujete koliko je ZDRAV, volećete ga JOŠ VIŠE!

SPAVAJTE NA HLADNOM I JEDITE CRNO VOĆE! Ovo su saveti za borbu protiv gripa!

Foto: Pixabay

- Odmah moramo naglasiti da sadrži i otrovne materije, naročito u zelenim cvetovima, te takve ne treba brati, a svakako i zrele treba termički obraditi kako bi se neutralisao toksični efekat.

NE STAVLJAJTE JUNETINU U HAMBURGERE I SALATE, evo i zašto!

Nutricionista ističe i da način na koji tradicionalno koristimo zovu u kulinarstvu ipak nije najbolji, te da se upravo zbog toga njen učinak dovodi u pitanje. Ona, takođe, naglašava da moramo da obratimo pažnju na to gde beremo zovu.

Foto: Pixabay

- Ono što mene kao nutricionistu brine jesu tradicionalni načini pripreme cvetova zove, a to je najčešće kuvanje sirupa sa ogromnom količinom šećera ili pohovanje cvetova prženjem u dubokom ulju. Ovakva priprema nameće pitanje da li je veće šteta ili korist konzumacije zove? Takođe treba naglasiti da je imperativ brati cvetove u šumama, vikend naseljima i sličnim mestima odvojenim od gradskog zagađenjav - kaže Olajdžija.

Foto: Pixabay

Ova nutricionistkinja kaže da je rešenje jednostavno - pohovane cvetove ispecite, nemojte ih pržiti, a umesto soka od zove radije izaberite čaj.

OVI NAPICI DIŽU IZ MRTVIH! Razbuđuju bolje od kafe, a DALEKO SU ZDRAVIJI!

Foto: Pixabay

- Čaj može rešiti problem same pripreme zove, međutim sa čajem ne treba preterivati, zbog diuretskog dejstva, mogućeg disbalansa elektrolita i drugih efekata, te se treba konsultovati sa farmaceutom i lekarom oko samih količina čaja koji možemo konzumirati. Što se tiče pohovanih cvetova oni su više delikates nego hranljiv obrok, ali i njih možemo pripremiti tako što ćemo ih peći u rerni umesto prženja.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set