• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: ljubav&zdravlje

21.12.2020

09:05

KEFIR za DUGOVEČNOST! Leči brojne zdravstvene tegobe, a evo KAKO da ga NAPRAVITE!

Ljubav

KEFIR za DUGOVEČNOST! Leči brojne zdravstvene tegobe, a evo KAKO da ga NAPRAVITE!

Podeli vest

Način pripreme ovog mlečnog napitka dugo je skrivan, a svet i naučnici su se zainteresovali za ovaj napitak zato što su ljudi na Kavkazu, gde se redovno konzumira, bili veoma zdravi i dugovečni

Gusti, tečni mlečni napitak kefir, poreklom je s područja Kavkaza, a proizvodi se od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mleka. Pripisuju mu brojne zdravstvene dobrobiti i u tom smislu ima veću vrednost od jogurta. Blaži je za probavu, pa je postao omiljena i popularna namirnica širom sveta, kaže za Ljubav i zdravlje nutricionista Branka Mirković. Preporučuje se svima: deci, trudnicama, starim osobama, a posebno je značajan za podizanje imuniteta.

Foto: Shutterstock

Kefir se preporučuje se svima: deci, trudnicama, starim osobama...

- Legenda o kefiru se i danas se prepričava. Starosedeocima Kavkaza prorok Muhamed je poklanjao čestice za pripremu kefira, kao i uputstvo, uz upozorenje da će ako otkriju ovu tajnu, onemoćati i ubrzo umreti. Tajna pripreme kefira se dugo čuvala, a svet i naučnici su se zainteresovali za ovaj napitak zato što su ljudi na Kavkazu bili zdravi i dugovečni. Magična dejstva kefira prvo su istražili moskovski lekari lečeći različite pacijente, posebno one sa stomačnim i crevnim oboljenjima - objašnjava nutricionista.

Genijalna simbioza

Mnogi "srećnici" su čuvali i negovali zrnca kefira i poklanjali ih dragim osobama, te je dosta vremena je prošlo dok nije osvojena industrijska proizvodnja, dodaje naša sagovornica.

- Zrnca kefira neko još naziva gljivom, tibetanskom ili kefirnom gljivom, a u pitanju je genijalnost prirode u simbiozi bakterija, mlečne kiseline, streptokoka, mikrokoka i gljivica. U zavisnosti od vrste zrnaca, kefir može da bude mlečni ili vodeni. Inače ima strukturu mekih, želatiniranih parčića biomase, a svaki se sastoji od kombinacije belančevina, aminokiselina, lipida i polisaharida koji se zove kefiran - navodi naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Kefirna zrnca

Pored proteina, sadrži i vitamine A, B1, B2, B6, B12, vitamin D, niacin, vitamin E, folnu i nikotinsku kiselinu, a od minerala kalcijum i magnezijum.

- Ukus kefira je kiselkast, oseća se kvasac, slično kao u pivu, a može sadržati do dva odsto alkohola. Uglavnom je kremaste strukture i veoma je hranljiv. Čuva vitalnost i zdravlje, a stalnim konzumiranjem sigurno produžavate dužinu života i psihofizičke sposobnosti. Preporučuje se svima: deci, trudnicama, starim osobama, a posebno je značajan za podizanje imuniteta - naglašava Branka Mirković.

Priprema kefira

Ako želite da pripremate sopstveni kefir, potrebni su vam kefir kultura, tj. zrnca i mleko, bilo kravlje, kozje ili ovčije. Zrnca se ne mogu kupiti u prodavnici, već ljudi kroz razne grupe i oglase na društvenim mrežama nude sopstvena zrnca za koja se uvrežio naziv gljiva, budući da brzo raste, razmnožava se i deli.

Foto: unsplash.com

- Dobro je da mleko bude što masnije, a vegani mogu koristiti sojino, kokosovo.... Biće vam potrebna i staklena tegla u kojoj se čuvaju i neguju kefirova zrnca, drvene i plastične kašičice, sudovi i cediljka. Izbegavajte metalne i plastične posude za čuvanje zrnaca - sugeriše nutricionista i nastavlja:

- U staklenu teglu u kojoj su zrnca kefira sipajte mleko, stavite gazu i ostavite na sobnoj temperaturi na tamnom mestu jedan dan. Procedite, sipajte u flaše i čuvajte u frižideru. Zrnca operite, stavite u čistu teglu i sipajte vodu. Ista zrna kefira možete koristiti više puta.

Stil života

Ukus kefira zavisi od mleka koje ste koristili za pripremu. Kefir napravljen od kravljeg i kozjeg mleka je gust i ima kiselkast ukus, dok je onaj od kokosovog mleka slađi i ređi.

Foto: unsplash.com

Na pašnjacima Kvkaza

- Dužina fermentacije zavisi od mleka i temperature. Uvek možete da proverite ishod i vrlo brzo ćete praviti savršen kefir. Ako napitak čuvate par dana, jednom dnevno ga promućkajte da se kvasac rasporedi po kefiru - savetuje naša sagovornica, koju pitamo da li je tajna dugovečnosti ljudi na Kavkazu u korišćenju kefira.

- Da, kefir sigurno mnogo pomaže, ali treba pomenuti i njihove kulturološke navike. Jedu umereno, nikada ne budu sasvim siti, uvek su pomalo gladni, konzumiraju sezonsku i lokalnu hranu, a veoma retko "brzu" i "džank" hranu, kao i visokotehnološki obrađenu hranu - objašnjava Branka Mirković i poručuje:

- Ishrana ne treba da bude trend ili povremena posvećenost, već način i stil života. Uvek nađite vremena za pripremu hrane koja će vam obezbediti zdravlje i kvalitetan život i koristite proverena iskustva dugovečnih ljudi širom sveta.

Zaštitite se od SVIH INFEKCIJA! 7 lekova RUSKE NARODNE MEDICINE za jačanje IMUNITETA!

TOPI KILOGRAME KAO OD ŠALE! Ako ga svakog jutra PIJETE UZ JOGURT, prepolovićete se! Pun je omega 3 masnih kiselina - čuvar vašeg ZDRAVLJA (FOTO)

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne
Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne

U mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buenos Ajresa 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka završiće u telu Pavelića, a od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije će umreti u Frankovoj Španiji. Kako je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, uspeo da uradi nešto što nisu mogle ili htele ozbiljne bezbednosne službe i zašto je danas važan mit o Jovoviću?

28.12.2025

14:11 >> 14:16

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja
Kultura

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja

Neke ljubavi traju koliko i kadar, a neke ostanu zauvek urezane u kolektivno sećanje. Domaće serije i filmovi doneli su parove čija je hemija bila jača od scenarija i veze koje su publiku naterale da navija, pati, veruje i pamti. Ovo su parovi koji su obeležili naše ekrane i postali više od fikcije.

28.12.2025

13:13

JOŠ Zabava VESTI

Džet set