• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

26.03.2021

11:10

OVE NAMIRNICE SU OPASNE PO ORGANIZAM AKO SE JEDU SIROVE! Mogu da izazovu nadutost, gasove i još mnogo toga! Vodite računa!

Ljubav

OVE NAMIRNICE SU OPASNE PO ORGANIZAM AKO SE JEDU SIROVE! Mogu da izazovu nadutost, gasove i još mnogo toga! Vodite računa!

Podeli vest

Mnogi tvrde da je konzumiranje sirove hrane zdravije za naš organizam, s obzirom na to da se na taj način čuvaju vitamini i minerali koji se nalaze u njima. Međutim, postoje i one namirnice, poput mahunarki i žitarica, koji svoj pun potencijal dobijaju tek nakon kuvanja

Pojedine namirnice, ukoliko se jedu sirove, mogu da izazovu probleme u telu, poput nadutosti, gasova i drugo.

Crveni pasulj

Pasulj je generalno namirnica koju ćete jesti kuvanu. Ali ono što možda niste znali jeste da sadrži velike količine toksina fitohemaglutinina. Ako crveni pasulj nije dovoljno kuvan, to može da poveća toksičnost, ali temeljno kuvanje čini ga bezopasnom namirnicom.

Krompir

Nešto što su starije generacije primenjivale kako ne bi išli u školu, jeste i jedenje sirovog krompira. Čak i manja količina može da izazove razne gastrointestinalne i neurološke probleme, uključujući mučninu, dijareju, aritmiju, vrtoglavicu, halucinacije, paralizu i hipotermiju. 

Foto: Pixabay

Krompir

Patlidžan

Patlidžan je jedna od namirnica čije konzumiranje bi trebalo da izbegavate u sirovom stanju. Ova biljka, poput krompira, sadrži solanin koji je gorkog ukusa, a prevelik unos solanina može da prouzrokuje mučninu, vrtoglavicu i druge zdravstvene probleme. Izuzetno visoke doze solanina mogu da budu i i fatalne. Količina solanina u patlidžanu smanjuje se kuvanjem.

Zelene mahunarke

Zelene mahunarke smatraju se zdravim povrćem, jer su bogate vitaminima A, C i K. Ako pojedete nekoliko sirovih mahunarki, to neće prouzrokovati problem, ali sirove mahunarke mogu da budu blago otrovne. Ove namirnice sadrže lektine, antinutrijente koji ograničavaju sposobnost tela da apsorbuje vitamine i minerale i mogu da prouzrokuju probleme sa varenjem. Kuvanjem se znatno smanjuje nivo lektina.

Spanać

Spanać sadrži oksalnu kiselinu koja ograničava apsorpciju kalcijuma i koja može da olakša stvaranje bubrežnih kamenaca. Kuvanjem spanaća smanjuju se količine ove kiseline. Osim toga, na sirovom lišću spanaća mogu da se skupljaju razne bakterije poput E. coli koja se takođe može uništiti kuvanjem.

Foto: Pixabay

Spanać

Divlje gljive

S jedne strane, divlje gljive su teške za varenje, a s druge strane, neke sorte divljih gljiva mogu da budu i opasne i otrovne. Nakon kuvanja neke sorte gljiva mogu da budu jestive.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija