• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: krstarica/informer.rs

05.05.2021

11:38

JAPANSKA DIJETA traje 14 dana, a skida i NAJVEĆI STOMAK! Najvažnije pravilo je da posle 20 ČASOVA NE JEDETE!

Ljubav

JAPANSKA DIJETA traje 14 dana, a skida i NAJVEĆI STOMAK! Najvažnije pravilo je da posle 20 ČASOVA NE JEDETE!

Podeli vest

Ova hit dijeta u svetu polako dostiže svoju popularnost. Njeno osnovno pravilo je da za doručak jedete bananu uz čašu ili dve mlake vode.

Ostali obroci treba da budu lagani, manji i češći. Posebno stroga pravila za ostatak ishrane tokom dana ne postoje.

Preporučuje se da pijete što više vode (u 1L vode možete dodati sok od celog limuna). Preporučuje se i lagana fizička aktivnost (šetnja) 30 minuta svaki dan.

Kafa

Dozvoljeno je da povremeno popijete nezaslađeni čaj ili kafu, ali preporučuje se da ih izbegavate tokom držanja dijete.

Slatkiši

Ako ne možete da odolite slatkišima, pojedite malo crne čokolade, najkasnije do 15 sati. Ako volite slane grickalice, pripremite kokice s minimalno ulja i soli.

Večera

Poslednji obrok pojedite oko 20 sati, iako bi bilo idealno da ne jedete posle 18 sati.

Japanska ishrana

Nije nikakvo čudo da će ishrana koja se bazira na očuvanju dobrog zdravlja i u kojoj se koriste samo zdrave namirnice doneti poboljšanje u svakom pogledu – i što se tiče mršavljenja, ali i produžavanja života i postizanja boljeg izgleda kože. Japanski narod po pravilu jede ono što je dobro za njih, umesto nezdrave hrane koja je masna i visokokalorična, pronašli su zanimljive načine na koje mogu da pripremaju tu hranu. Šta onda to oni jedu?

Riba za zdravlje – kada pomislite na japansku kuhinju, verovatno će vam prvo pasti napamet suši, što danas uobičajeno znači smotuljak sveže ribe i pirinča (tradicionalno suši znači pirinač sa sirćetom). Dakle, očigledno je da ovu vrstu kuhinje povezujemo s konzumiranjem ribe u velikim količinama. Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su veoma važne za zdravlje srca i mozga.

Manje crvenog mesa – s obzirom da jedu puno ribe i morskih plodova, naprosto nema previše mesta za crveno meso. Uostalom, ono sadrži zasićene masnoće koje mogu začepiti arterije ako ih se previše konzumira, mogu dovesti do debljanja i srčanih bolesti.

Proizvodi od soje – proizvodi od soje, kao što je tofu, odličan su izvor proteina i imaju veoma malo ili nimalo zasićenih masnoća. Proizvodi od soje takođe smanjuju šanse oboljenja od srčanih bolesti i snižavaju krvni pritisak. Ove namirnice su osnovni deo japanske ishrane, pa biste i vi trebalo da ih uvrstite u svoju ishranu.

Velike količine pirinča – kao i u većini azijskih zemalja, ni u Japanu se ne može bez pirinča i on se poslužuje bukvalno uz svaki obrok, čak i doručak. S obzirom da je pirinač niskokalorični ugljeni hidrat, on će vas zasititi, pa nećete imati potrebu da jedete neke druge kalorične namirnice. Za zdraviju varijantu odlučite se za integralni pirinač, te isprobajte žitarice kao što su kinoa ili bulgur.

Zdrave testenine – japanski soba rezanci su takođe deo nacionalne ishrane, a prave se od integralnog pšeničnog i heljdinog ili samo heljdinog brašna – što pomaže probavnom sistemu. Soba rezanci ne sadrže belo brašno, pa su puno zdraviji i imaju više vlakana. Pomažu da se telo reši holesterola.

Velike količine povrća – Japanci jedu jako puno povrća (povrtna supa jede se i za doručak), pripremljenog na jako puno načina – kratko proprženog u woku, kuvanog u supama, poparenog, ukiseljenog, svežeg… Koje je povrće najzastupljenije? Skoro sve – kupus, kineski kupus, šargarepa, luk, praziluk, daikon, spanać, batat, patlidžan, tikve, bambus, lotusov koren, klice, krastavac, paprika, đumbir, brokoli, potočarka, mnoge vrste gljiva (shiitake, matsutake), alge …

Zdravi čajevi – japanski zeleni čak ima mnogo sastojaka korisnih za zdravlje i održavanje vitke linije. On reguliše krvni pritisak, snižava nivo šećera u krvi, pojačava imunitet, snižava holesterol, usporava starenje ćelija, a pomaže i u sprečavanju pojave raka. U stvari, zeleni čaj je trenutno nešto najbliže što imamo eliksiru mladosti i večnog života.

Zdravi dezerti – Japanci povremeno uživaju u zapadnjačkim dezertima, kao što su sladoled ili kolači, ali tradicionalno kod njih se jede voće, i varijacije s voćem – pohovano voće, kompot…

Manje porcije – porcije hrane su manje u Japanu nego li kod nas, u mnogo slučajeva čak upola manje nego na što smo mi navikli, ali to je više nego dovoljno da se najedete i budete siti.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set