• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica.com/informer.rs

15.06.2021

14:22

JAČA IMUNITET I UBLAŽAVA STRES! Ova moćna biljka je bogata mineralima i vitaminima, a koristi se i kao ZAMENA ZA KAFU! /FOTO/

Ljubav

JAČA IMUNITET I UBLAŽAVA STRES! Ova moćna biljka je bogata mineralima i vitaminima, a koristi se i kao ZAMENA ZA KAFU! /FOTO/

Podeli vest

Cikorija je mediteranska biljka bogata mineralima, poput cinka, magnezijuma, mangana, kalcijuma, kalijuma, kao i vitaminima A, B6, C, E, K, i vekovima je poznata po tome što blagotvorno deluje na zdravlje. Obično se dodaje u salate, njeno lišće možete pripremati isto kao i spanać, dok se koren najčešće melje i konzumira kao zamena za kafu

Veruje se da je ova biljka dobra za naše srce jer smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, koji je jedan od glavnih krivaca za aterosklerozu i visok krvni pritisak, pa samim tim i za infarkt i šlog. Njeni moćni sastojci mogu pomoći u sprečavanju stvaranja tromba, a brojne studije kažu i da ima antikancerogeno dejstvo jer usporava rast tumora, ali i deluje preventivno, recimo, kod kancera dojke i debelog creva. Takođe, cikorija se od davnina smatra odličnom za bol kod artritisa jer ima antizapaljensko dejstvo, a stoga pomaže i kod bolova u mišićima.

Jača imunitet

Ako ste često bolešljivi, cikorija može biti pravi izbor jer je idealan buster za imunitet. Ona suzbija mnoge opasne bakterije, a bogata je i elementima koji se ponašaju kao moćni antioksidanti i izbacuju slobodne radikale iz našeg tela. Tim oslobađanjem od štetnih čestica smanjuje se rizik od mnogih bolesti.

 

 

Ublažava stres

Zahvaljujući njenim sedativnim svojstvima, uz cikoriju ćete znatno smanjiti anksioznost, razbistrićete um, osloboditi se stresa i svih opasnosti koje on nosi. Neke studije su pokazale da ekstrakti korena cikorije mogu pomoći i kod nesanice. A kad se već oslobodite napetosti i dobro naspavate, na dobrom ste putu da vas zaobiđu i srčani problemi, hormonski disbalans, prerano starenje...

Odlična za mršavljenje

Bogata je vlaknima, pa je odličan izbor za one koji bi da skinu višak kilograma. Njeni sastojci regulišu rad grelina, poznatog kao hormon gladi, pa se tako, zahvaljujući cikoriji nećemo prejedati, a i pružiće nam osećaj sitosti. Uz to, cikorija sadrži dobre probiotske bakterije, te tako pospešuje varenje i efikasna je protiv zatvora. A baš to može biti uzrok nadutosti i viška kilograma.

 

 

Pazite na nuspojave

Mada cikorija može doneti toliko dobrog, s njom treba biti na oprezu. Najbolje bi bilo da je izbegavaju trudnice, dojilje, oni koji imaju kamen ili pesak u žuči, kao i oni koji su alergični na slične biljke poput ambrozije, nevena, belih rada. I naravno, kad god poželite da nešto novo uvrstite u ishranu, gledajte da pre toga konsultujete svog lekara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sreten

pre 2 godine

cikorija pouput reishia.reishi u sebi sadrži antioksidativne efektivnosti,a takodje ima i na inzulin, reishi smanjuje rizik raka i kao takav može pomoći u terapiji širokog spektra bolesti.reishi povećava aktivnost i sposobnost tela te se na na taj način bori protiv umora i jača organizam odnosno naš imuni sistem.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14