• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

28.06.2021

18:55

Ova biljka ŽARI, ali i OBARA PRITISAK, olakšava probavu i REGULIŠE ŠEĆER! Napravite ČAJ ili zeleni SMUTI! /RECEPT/

Ljubav

Ova biljka ŽARI, ali i OBARA PRITISAK, olakšava probavu i REGULIŠE ŠEĆER! Napravite ČAJ ili zeleni SMUTI! /RECEPT/

Podeli vest

Koprive se čuvamo kada šetamo po prirodi, jer opasno žari, ali ona je prirodni diuretik koji pomaže telu da izbaci prekomernu količinu tečnosti i soli, što snižava pritisak...

Kopriva je sjajan lek protiv reumatskih bolova i artritisa, otežanog mokrenja, oboljenja jetre, žuči i slezine. Osim toga, koristi se i za podizanje nivoa gvožđa u krvi, olakšavanje probave, ublažavanje dijareje, lečenje hemoroida i kolitisa (zapaljenje creva).

Reguliše i nivo šećera u krvi, pa se nalazi u mnogim čajnim mešavinama koje koriste dijabetičari, ali ima primenu i u lečenju hroničnih dermatoloških oboljenja poput ekcema, akni i prekomernog opadanja kose. Kopriva je moćan čistač organizma, smanjuje nivo holesterola u krvi i pomaže u borbi protiv sezonskih alergija.

Kada treba biti oprezan 

Ipak, u retkim slučajevima kontakt s njom može da izazove opasnu alergijsku reakciju. Takođe, trudnice ne bi trebalo da je konzumiraju jer kopriva može da izazove grčenje materice, što povećava rizik od pobačaja.

Foto: Shutterstock

Ako pijete lekove protiv zgrušavanja krvi, protiv dijabetesa, za snižavanje pritiska ili diuretike, budite pažljivi sa koprivom. Sa ovim lekovima kopriva može da uđe u interakciju, pa može, na primer, da pojača delovanje diuretika.

Kako se koristi?

Dve kašičice sušene koprive prelijte sa 2 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte dva do tri puta dnevno. Ovaj čaj rešiće sve probleme s ekcemom, glavoboljom, mokraćnim kanalima, želucem, anemijom… Možete da ga pijete i kada vas muče virusne ili bakterijske infekcije.

Foto: Shutterstock

Zeleni smuti

Od mlade koprive možete da napravite i smuti, a potrebni su vam: kivi, banana, šaka listova koprive i 2,5 dl vode.

Foto: Shutterstock

Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 20 do 30 sekundi. Za bogatiji ukus i više hranljivih sastojaka ubacite i malo kelja i/ili peršuna, a umesto kivija možete koristiti pomorandžu ili jabuku.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set