• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: WebMD/informer.rs

14.11.2021

17:30 >> 17:31

Lečite se PRAVILNO! 4 najčešća razloga zašto vam PREHLADA nikako NE PROLAZI!

Shutterstock

Ljubav

Lečite se PRAVILNO! 4 najčešća razloga zašto vam PREHLADA nikako NE PROLAZI!

Podeli vest

Prehlada najčešće traje između četiri i šest dana, ali ponekad zna da vam se dogoditi da ste puno duže prehlađeni? Ako imate ovaj problem postoji mogućnost da činite neke od ovih greški

Prehladu uzrokuje preko 200 vrsti različitih virusa i ne leči se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju. Obično se najprije javi bol u grlu i nos počinje da curi. Potom dolazi do začepljenosti nosa i slabijeg kašlja. Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod dece češća.

1. Ne odmarate se dovoljno

Spavanje pomaže imunom sistemu da radi kako treba. Kad se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi telo moglo da se bori s virusima i pomogne vam da ozdravite. Prva tri dana, od pojave prvih simptoma, više odmarajte.

Foto: Pixabay

Nedovoljno sna slabi imuniitet

Osim toga, i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete dobiti prehladu jer vam je slab imunitet, a time je telo podložnije bolestima. Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od sedam sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji spavaju osam i više sati.

2. Ne pijete dovoljno tečnosti 

Kada se čovek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može da učini da vam se pije manje nego inače. Takođe, povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tela kao i pojačano stvaranje sluzi.

Foto: Shutterstock

Uzimajte dovoljno tečnosti u vidu vode, čaja ili supe 

Zato, kada ste prehlađeni, ali i inače - u telo unosite dovoljno tečnosti, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi. Suzdržite se od kofeina i alkohola jer iz tela izvlače više tečnosti nego što je ostane nakon što ih popijete.

3. Pod stresom ste

Stres jako loše deluje na imunitet i organizam ne može da se bori s virusima kako bi trebao. Kada ste pod velikim stresom lakše ćete se razboleti, a ako ste već bolesni, sporije ćete ozdravljati i simptomi bolesti će biti gori, piše WebMD.

4. To zapravo nije prehlada

Lako je zabuniti se i zameniti prehladu s nekim drugim bolestima. Na primjr, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, ali to nikako ne prolazi jer ste zapravo alergični na nešto. Naravno, u pitanju može da bude i kovid 19, te bi svakako trebalo da se tetsirate ako sumnjate na koronu.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija