• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: sputnik/informer.rs

16.11.2021

14:40

PRODUŽITE ROK TRAJANJA NAMIRNICAMA POMOĆU OVIH TRIKOVA! Samo pratite sledeće korake!

Ljubav

PRODUŽITE ROK TRAJANJA NAMIRNICAMA POMOĆU OVIH TRIKOVA! Samo pratite sledeće korake!

Podeli vest

Pretpostavljamo da ste se bar jednom u životu našli u situaciji da niste znali šta da uradite sa viškom hrane, pa ste morali da je bacite. Ipak, može i malo drugačije

Na primer, višak začina možete sačuvati i na način da ga iseckate, stavite u teglu i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

Takođe, svetlost, kiseonik, toplota i vlažnost su faktori koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište, namirnice će duže ostati ukusne, sveže i bogate hranjivim sastojcima.

Sveži sir i pavlaka

Sveži sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.

Foto: Shutterstock

Sirevi

Brašno, palenta i zobene pahuljice

Želite li da sačuvate brašno od malih insekata koji vole da borave u njemu – uzmite ljutu žvaku (od mentola), omotajte je folijom i stavite u kesu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći insekti.

Bobičasto voće

Bobice, poput borovnica, duže će vam biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom mešavinom – u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i odložite.

Hleb

Želite li da hleb duže ostane svež i mekan, i ne ubuđa se, u kesu ubacite štap celera.

Jabuka

Ukoliko ste isekli jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jedan uz drugi u krug, pa učvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.

Foto: unsplash.com

Suvo voće

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

Banana

Zamotajte koren banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set