• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2022

14:37

BRAŠNO može da traje GODINU DANA, a MASLINOVO ULJE kada se otvori... Evo kako da vam namirnice DUŽE TRAJU

Ljubav

BRAŠNO može da traje GODINU DANA, a MASLINOVO ULJE kada se otvori... Evo kako da vam namirnice DUŽE TRAJU

Podeli vest

Mnogi su punili špajzove i frižidere neophodnim namirnicama. Iz brige da nešto ne zafali, možda ste trenutno u problemu kako da sve namirnice sačuvate od propadanja. Obratite pažnju na to kako ih čuvate

Brašno

 Podsećamo da se s vremenom sve vrste brašna kvare bez obzira na to koliko su vam ostava i kuhinja čisti.
Vlažnost i visoke temperature mogu da dovedu do pojave moljaca ili buđi u brašnu, pa zato treba da ga čuvate na adekvatan način i nikako na svetlom mestu.

Foto: unsplash.com

Brašno

Tehnolozi savetuju da ga iz papirnih kesa prebacite u plastične ili staklene tegle sa zatvaračem, a ako imate veće količine, koje ne možete da iskoristite za nekoliko nedelja, stavite ih u frižider ili zamrzivač. Brašno tako može da "izdrži" do godinu dana.

Maslinovo ulje

Jednom otvoreno, maslinovo ulje može da užegne za nekoliko meseci.

Sir

Sir treba držati u frižideru, ali i u ambalaži koja propušta vazduh, na primer zamotanog u masni papir. Izbegavajte plastičnu foliju, kese, čak i aluminijsku foliju, jer tako zamotan može da se ubuđa. S druge strane, ako ga držite na vazduhu, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošite), ali i dalje će biti jestiv, jer možete da ga izrendate za tople sendviče, picu ili testeninu.

Maslac

Jednostavno ga zamrznite, jer to dobro podnosi. Neće promeniti ni ukus ni teksturu. Znak da maslac predugo stoji u frižideru i da ga hitno treba zamrznuti: počeo je da menja boju, spolja je postao tamniji nego što je iznutra.

Foto: Pixabay

Žuti šećer

Može da se stvrdne i pretvori u grudvu koju je teško razbiti. Stoga ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, bez pristupa vazduha, a dobar je trik u nju staviti nekoliko kriški jabuke ili čak krišku hleba.

5. Majonez

Držite ga u vratima frižidera. Ako je na polici gde je temperatura niža, masnoće bi mogle da se razdvoje, odnosno na majonezu će se pojaviti uljasti sloj.

Mlevena paprika, čili, kajenski biber

Ove crvene začine držite u frižideru, duže će ostati sveži, intenzivnog ukusa i zadržati jarko crvenu boju. Toplina i svetlost to uništavaju.

Foto: rina

Krompir

Mesto na kojem se krompir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od pet do 12°C, ali nemaju mnogi takve uslove. U frižideru ih nije dobro čuvati, a ako ih držite na toplom mestu pobrinite se bar da su u mraku da ne proklijaju i da nisu u plastičnoj kesi, jer moraju da dišu. Ukoliko pozelene, ne jedite ih, jer je to znak da su puni glikoalkaloida, od kojih može da vam pozli.

8. Luk

Luk treba držati na provetrenom mestu, u korpi, ne u plastici. Nikad ga nemojte držati pored krompira jer će zbog gasova koje krompir otpušta, pa će luk brže proklijati. Ako upotrebite samo pola glavice luka, ostatak zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider.

Foto: Shutterstock

9. Beli luk

Držite ga u posudi gde je dobra cirkulacija vazduha, ali možete i da ga zamrznete. Na primer, iseckajte ga, zatim stavite malo ulja i zamrznite kao kockice leda. Kad kuvate, samo ubacite tu kockicu u činiju u kojoj pripremate hranu.

10. Jabuke

Frižider nije idealno mesto za jabuke, duže će ostati sveže ako ih držite na umereno hladnom mestu - podrumu, garaži, negrejanom špajzu. Umotajte svaku pojedinačnu voćku u papir, novinski je dobar, jer će to da spreči da se isušuju i naboraju. I redovno ih pregledajte, ako se kora pokvarila, upropastiće i ostale, pa je sklonite od ostalih plodova.

Foto: Shutterstock

11. Citrusi

Pomorandže, limun i grejp duže će ostati sveži u frižideru. Možete i da iscedite sok, pa da ga zamrznete. U posudu za led možete da sipate sok i da zamrznete. Jedna kockica je taman za jedan čaj.

12. Zelena salata

Da bi ostala sveža i više od nedelju dana, stavite je u zatvorenu plastičnu posudu obloženu s papirnatim papirom. Papir možete da stavite i između svake glavice salate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija