• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

22.01.2022

11:22

KAKO SAČUVATI HRANLJIVE SASTOJKE NAMIRNICA? Povrće treba iseći na komade tek neposredno pre kuvanja, a meso...

Shutterstock

Ljubav

KAKO SAČUVATI HRANLJIVE SASTOJKE NAMIRNICA? Povrće treba iseći na komade tek neposredno pre kuvanja, a meso...

Podeli vest

Sve životne namirnice, pre svega voće i povrće, treba po mogućnosti trošiti sveže jer sa dužim stajanjem se smanjuje njihova hranljiva vrednost

Životne namirnice, naročito povrće, treba pre upotrebe oprati vodom, ako je moguće, pod tekućom vodom. Povrće nikada ne smemo ostavljati dugo u vodi, pošto ona oduzima hranljive sastojke.

Povrće treba iseći na komade tek neposredno pre kuvanja. Meso i ribu ne treba mnogo soliti pre upotrebe, jer so izvlači sokove iz tkiva.

Foto: Pexes

Meso ne treba mnogo soliti pre upotrebe

Pržena džigerica se soli tek kada je gotova, a povrće kad provri.

Preporučuje se da svu hranu dinstamo u sopstvenom soku ili na malo masnoće i vode. Takođe treba paziti da se povrće ne raskuva.

Fino seckane i sirove zelene začine,na primer peršun ili mirođiju, treba dodati jelu tek neposredno pre iznošenja na sto, a nikada kuvati zajedno sa jelom.

Od svih začina, peršun je najbogatiji vitaminima.

Foto: Shutterstock

Krompir treba uvek kuvati u ljusci kad god je to moguće. Slani krompir je najbolje kuvati na pari.

Treba napomenuti i da porcija od 100 grama svežeg, sirovog belog krompira ima samo 77 kalorija, a 100 grama svežeg peršuna ima samo 36 kalorija. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ovo je prva pomoć u slučaju da vas ugrize zmija! Najpoznatiji zmijolovac u Srbiji: "Sada je vreme kad ulaze u kuće!"
Društvo

Ovo je prva pomoć u slučaju da vas ugrize zmija! Najpoznatiji zmijolovac u Srbiji: "Sada je vreme kad ulaze u kuće!"

Najpoznatiji zmijolovac u Srbiji, Vladica Stanković, golim rukama hvata ove gmizavce, a njegovi snimci svake godine iznova nas iznenade. Nakon što je dečaka (4) ujela zmija otrovnica u Leskovcu, dok se igrao blizu kuće, mnogi su se zapitali da li zaista treba da se zabrinemo. Vladica Stanković otkrio je da je ova sezona udarna za njega, a snimci koje nam je poslao dokazuju koliko posla ima.

08.07.2024

10:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija