• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs/miss7.24sata.hr

24.01.2022

13:50 >> 13:53

FRANCUSKINJE su VITKE uz ovu ČAROBNU ČORBU! Najjednostavniji recept na svetu - 2 SASTOJKA!

Shutterstock

Ljubav

FRANCUSKINJE su VITKE uz ovu ČAROBNU ČORBU! Najjednostavniji recept na svetu - 2 SASTOJKA!

Podeli vest

Sigurno ima sofisticiranijih recepata od onoga što trenutno kruži u Netfliksovom hitu „Emili u Parizu“. To je jednostavna čorba od praziluka koju, slično kao i sok za čišćenje, treba piti dva dana...

Kao i ostale vrste luka, i praziluk ima prepoznatljiv i specifičan miris, ali je od svih vrsta luka najblaži po ukusu, nije ljut i ne uzrokuje suzenje očiju. Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali nešto višeg sadržaja belančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6.

Osim što je prepun hranjivih materija, praziluk ima blagi diuretski efekat. I najbolje od svega: čorba koju vam predlažemo ne samo da se priprema super brzo, nego joj treba samo dva sastojka!

Foto: Shutterstock

Praziluk je bogat izvor vitaminaa C

Sastojci za jednu osobu za dva dana:

* 1 kg praziluka

* voda

* začini po želji

 

 


Priprema:

 

 

Dobro očistite i operite praziluk. Odsecite zelene krajeve sa belog dela praziluka. Za čorbu se koristi samo beli deo praziluka, a preostali zeleni se može koristiti u druge svrhe, npr. za bujon. Grubo naseckajte praziluk, stavite u veću šerpu i sipajte vodu. Kuvajte poklopljeno do 30 minuta. Tečnost se sada može puniti u flaše.

U zavisnosti od ukusa čorba se može zagrejati ili piti na sobnoj temperaturi. U idealnom slučaju konzumirajte oko šolju svaka dva do tri sata. Kuvani praziluk možete jesti i kao obrok tokom detoks vikenda: za to ga začinite s malo maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera i po potrebi s malo naseckanog perušuna.

Ako vam ova čorba od praziluka i vode deluje suviše radikalno, predlažemo vam krem čorbu od praziluka, celera i krompira, takođe vrlo zdravu.

Foto: Shutterstock

Praziluk je česta namirnica u mnogobrojnim varivima, pitama, supama, složencima, salatama
Gusta čorba od celera i praziluka

Sastojci: veća glavica celera, crni luk, pola praziluka, veći krompir, so, biber, 2 dl kisele pavlake, 2 žumanca, oko 1,5 dl vode, peršun, malo limunovog soka po želji.

Priprema: Na malo ulja propržite sitno cekani crni luk i beli deo praziluka. Celer oljuštite i iseckajte na sitne kockice, pa propržite zajedno sa lukom. Dodajte kockice krompira, pa sipajte oko 1,5 l tople vode i sve kuvajte oko pola sata. Čorbicu procedite, kuvano povrće ispasirajte viljuškom ili štapnim mikserom, pa sve ponovo sjedinite. Pomešajte žumanca sa kiselom pavlakom (ovaj deo možete i da preskočite), pa sve sipajte u čorbicu. Na kraju pospite seckanim peršunom. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set